Werkplekonderzoek momenteel gratis beschikbaar

In zijn dagelijkse werk als preventieadviseur glastuinbouw komt Albert van der Burg van Stigas veel mensen tegen met rugklachten. Het is dan ook verzuimoorzaak nummer 1* in de glastuinbouw: klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug, nek en schouders. Het goede nieuws is dat iemand met deze klachten - veroorzaakt door het werk - vaak goed geholpen kan worden met een werkplekonderzoek en -advies (WPO). En ook goed nieuws is dat een WPO momenteel gratis is vanwege een subsidie.

Albert geeft uitleg aan de hand van vier punten:

1. Welke werkzaamheden in de glastuinbouw hebben aandacht nodig?
Met name repeterend werk zorgt voor fysieke belasting, bijvoorbeeld bij het oogsten en inhoezen van bloemen en potplanten. Maar denk ook aan het handmatig tillen van dozen boven schouderhoogte. Steeds meer werkzaamheden worden geautomatiseerd, maar er blijft nog steeds handwerk over. Dit kan leiden tot klachten, aan met name armen en handen.

2. Hoe kan een WPO daarbij helpen?
Een WPO geeft antwoord op de vragen: Is het werk te zwaar? En welke maatregelen zijn mogelijk? Stigas bekijkt het werk met een frisse blik. Is er bijvoorbeeld sprake van een bepaalde polshouding? Een medewerker krijgt ook meteen tips en we doen dingen voor. Dit maakt het advies heel concreet. Daarnaast kijken we uiteraard ook naar afwisseling in het werk en verbetering van het werkproces en de werkplek.

3. Dit zie ik in de praktijk
Vaak gaan bedrijven pas nadenken als er al klachten zijn. Het is beter om ook preventief te kijken. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, is het nog belangrijker om iedereen gezond en inzetbaar te houden. Uitval kan leiden tot extra werkdruk voor de anderen.

4. Tenslotte, nog een tip
Zorg voor aandacht voor fysieke belasting bij het inwerken van nieuwe medewerkers. Wie vanaf het begin gezond werkt voorkomt klachten op de langere termijn. Dit komt ook ten goede aan de productiviteit.

Aanvullende informatie over het WPO:

  • Wat is het? Tijdens het onderzoek beoordeelt de Stigasadviseur de werkplek of werkzaamheden, het mogelijke verband met bepaalde klachten en bekijkt samen met werkgever en werknemer wat mogelijke oplossingen zijn.
  • Wanneer in te zetten? Liefst preventief, ter voorkoming of bij beginnende klachten, maar het kan ook door de bedrijfsarts worden ingezet in het kader van re-integratie.
  • Hoeveel tijd kost het? Het onderzoek duurt 1 - 2 uur.
  • Wat levert het op? Advies op maat voor jouw bedrijf en/of medewerker. Je ontvangt een rapport met de uitkomsten en adviezen.
  • Wat kost het? Momenteel is het WPO kosteloos vanwege een subsidie van het Ministerie van SZW en Colland Arbeidsmarkt. Er is nog een beperkt aantal gratis plekken beschikbaar voor de snijbloemen, glasgroente en zachtfruit onder glas. Ook kun je gebruik maken van gesubsidieerde vervolgactiviteiten, zoals coaching van een werknemer, training en begeleiding bij implementatie van maatregelen.

WPO aanvragen?
Wil je een WPO aanvragen of meer weten over de voorwaarden? Neem contact op met Stigas Servicedesk.

* 40% van het verzuim in de glastuinbouw bestaat uit klachten aan het bewegingsapparaat. Rugklachten komen het meeste voor, van de deelnemers aan een preventief medisch onderzoek gaf 50% aan hier het afgelopen jaar last van te hebben gehad.

Stigas

Glastuinbouw Nederland - © 2024