Zet uw handtekening voor Coöperatieve Tuinbouwwaterzuivering De Vlot voor 10 april

De Coöperatieve Tuinbouwwaterzuivering De Vlot is dinsdag 14 maart opgericht. Een aantal van de initiatief nemende ondernemers heeft zich aangemeld als bestuurslid en heeft de oprichtingsakte bij Notaris Franke ondertekend. Het bestuur van de coöperatie TWZ De Vlot wordt nu gevormd door de heren L. van der Lans (voorzitter), W. Prins (penningmeester) en J. Verkade (secretaris).

Het bestuur is voornemens de 170 ha aangemelde glastuinbouw in het gebied in Monster en 's-Gravenzande van een waterzuiveringssysteem te gaan voorzien. Aan de bestaande CAD-systemen in het Westland (Centrale Afvoer Drainagewater) voor de tuinbouwgebieden Raaphorst-Tiend, Waalblok en Lange Stucken wordt nu een zuivering gerealiseerd. Het gebied is daarmee klaar voor de toekomst. Niet alleen als het gaat om het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook als het gaat om het verwijderen van nutriënten (meststoffen) uit het water. Met een zuiveringsstap erbij zou het water schoon genoeg zijn om in de toekomst als gietwater te worden hergebruiken in de tuinbouw.

Het door Aqua-Terra Nova ontwikkelde zuiveringssysteem van De Vlot is speciaal voor de zuivering van tuinbouw water uitgedacht. Daarmee zet de glastuinbouw in het Westland een stap op weg naar een betere waterkwaliteit in het gebied. Gemeente Westland en het hoogheemraadschap zijn nauw bij de totstandkoming betrokken. Het doel van de coöperatie is om de komende 15 jaar tegen een zo laag mogelijke prijs het afvalwater te zuiveren. Het collectief kan dit in de meeste gevallen, zeker nu het waterafvoersysteem (CAD) er al ligt, goedkoper dan de individuele aanpak.

Leden tekenen voor deelname
Op 27 maart is aan de aspirant deelnemende bedrijven van de coöperatie in de vergaderzaal van L.G. Vreugdenhil & Zn in 's-Gravenzande tekst en uitleg gegeven over de overeenkomsten worden. Bij de afgelopen drie ledenvergaderingen bleek dat deze aanpak kon rekenen op brede steun van alle ondernemers. De bedrijven hebben tot 10 april om hun handtekening te zetten onder deelname aan de coöperatie en de zuivering. Daarna kan in september worden gestart met de bouw van de zuivering, welke eind 2017 in gebruik moet zijn.

Op de foto: Vaststelling van de coöperatie TWZ De Vlot met de bestuurders van links naar rechts de heren W. Prins, L. van der Lans en J. Verkade

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Laurens van der Lans, voorzitter Coöperatie TWZ De Vlot, mobiel 06 536 729 97 of Stichting Verbetering Oppervlaktewater Westland (Secretariaat CAD verenigingen), telefoon 0174 62 52 46, www.svowestland.nl

Coöperatieve Tuinbouwwaterzuivering De Vlot

Glastuinbouw Nederland - © 2024