Biodiversiteit

Contact

Kyra Broeders

Beleidsspecialist Plantgezondheid

Henk van Daalen

Projectmedewerker Plantgezondheid & Water

Wat is biodiversiteit?

Met biodiversiteit wordt de verscheidenheid aan levende organismen op onze planeet bedoeld. Vaak denken we aan insecten, zoals vlinders en bestuivers, maar ook planten, dieren en micro-organismen behoren tot de biodiversiteit.

Waarom biodiversiteit in het kassengebied?

Wereldwijd staat biodiversiteit onder druk. Naar schatting worden meer dan één miljoen soorten bedreigd met uitsterven. De biodiversiteit staat hoog op de maatschappelijke en politieke agenda. In december 2022 werden tijdens de COP15 opnieuw wereldwijde afspraken gemaakt om de biodiversiteit te beschermen en versterken.

Ook de glastuinbouw neemt hierin verantwoordelijkheid. Steeds meer ondernemers verdiepen zich in biodiversiteit en passen maatregelen toe rondom de kas. De vragen die hierbij naar voren komen zijn: Wat kan ik concreet doen? Welke praktische maatregelen kunnen worden ingezet? Wat werkt wel en wat niet? En wat zijn voor- en nadelen van biodiversiteitsmaatregelen?

Biodiversiteit op het land en in het water

Binnen de tuinbouw maken we onderscheid tussen biodiversiteit op het land en in het water. Verschillende maatregelen kunnen worden genomen om de biodiversiteit op deze plekken te vergroten.

Het uitgangspunt is om bij voorkeur te werken met inheems plantenmateriaal en de focus te leggen op meerjarige landschapselementen. Denk aan bloemenstroken, houtwallen en natuurvriendelijke oevers.

Contact

Kyra Broeders

Beleidsspecialist Plantgezondheid

Henk van Daalen

Projectmedewerker Plantgezondheid & Water

Glastuinbouw Nederland - © 2024