Biodiversiteit op het land

Voor- en nadelen

Biodiversiteit om de kas heeft zowel voor- als nadelen. Voordelen zijn:

  • Het levert een bijdrage aan de bevordering van de natuur en biodiversiteit in Nederland.
  • Het zet je bedrijf en de sector positief neer.
  • Het creëert een biologisch evenwicht tussen natuurlijke vijanden en plaaginsecten, bijvoorbeeld in bloemenstroken om de kas.
  • Het zorgt voor de vestiging van natuurlijke vijanden die nuttig kunnen zijn voor de bestrijding in de kas.

Het meest genoemde nadeel is dat het plaaginsecten aantrekt. Dit kan vervolgens in de kas voor problemen zorgen. Maak daarom een zorgvuldige keuze welke soorten worden aangeplant of ingezaaid. De juiste planten vermindert het aantrekken van ongewenste plaaginsecten.

Pilots met biodiversiteit

Verschillende organisaties werken aan het verhogen van de biodiversiteit in kassengebieden. Zorgvuldigheid is hierbij noodzakelijk. Als de onkruiddruk, plaagdruk, virussen of schimmels toenemen, verliest de ondernemer het vertrouwen in biodiversiteit. Zorg daarom dat de algehele biodiversiteit toeneemt zonder dat dit risico’s vormt voor de teelt.

Houd de plaagdruk onder controle door te zorgen voor minder habitat voor plagen en méér habitat voor natuurlijke vijanden. En zorg dat de plagen en natuurlijke vijanden in balans zijn. Aandachtspunten zijn:

  • Plagen onder controle.
  • Meer natuurlijke vijanden.
  • Meer vogels.
  • Pas op met pluiszaden i.v.m. onkruiddruk.
  • Pas op voor muizen en slakken.
  • Pas op met giftige planten i.v.m. grazend vee.

Lees meer

Inklappen

De relatie tussen planten en insecten

De ene plant trekt meer fytofage insecten aan dan anderen. Fytofage insecten voeden zich met het blad van de plant en richten daardoor schade aan. Deze planten zijn waarschijnlijk ook een goede host voor plagen. Het is daarom beter om in het biodiversiteitsveld te kiezen voor planten die weinig host bieden aan fytofage insecten, maar wel veel nectar, stuifmeel en bessen leveren. Zorg daarnaast gedurende het jaar zo lang mogelijk voor bloeiende planten, zodat insecten zich goed kunnen vestigen.

Sommige insecten zijn niet of nauwelijks schadelijk voor de teelt in de kas, echter kunnen daar wel natuurlijke vijanden op afkomen die voor de kasteelt schadelijke luizensoorten bestrijden. Er wordt onderzocht of nuttige insecten uit biodiversiteitsstroken ook in de kas terug zijn te vinden.

Onderzoek

Voor een optimaal functionerend ecosysteem is het belangrijk dat de natuur zoveel mogelijk met elkaar in verbinding staat en insecten eenvoudig van het ene naar het andere stuk natuur kunnen migreren.

  • Uit het project Functionele Biodiversiteit in en om de kas (2020-2023) kwam naar voren dat de aanleg van biodiversiteitsstroken aanzienlijk invloed heeft op de aanwezigheid van natuurlijke vijanden rondom de kas. Ook bleek dat biodiversiteitsstroken resulteren in verhoogde tripsaantallen rondom de kas. De factsheet geeft informatie over geschikte planten voor een biodiversiteitsstrook.
     
  • Om te zorgen voor een optimale plantensamenstelling die het risico op trips zoveel mogelijk minimaliseert is het vervolgproject Natuurlijke plaagbestrijding met biodiversiteit in en om de kas gestart. Onderzocht wordt of het lukt om door middel van biodiversiteitsstroken meer natuurlijke vijanden in de kas te krijgen.
     
Glastuinbouw Nederland - © 2024