Circulaire glastuinbouw; slim verbonden voor morgen

Steeds meer ondernemers in de glastuinbouw leveren de reststromen uit hun teelt aan gespecialiseerde bedrijven, die dit natuurlijke materiaal gebruiken als grondstof voor de productie van bijvoorbeeld papier, textiel, compost of zelfs make-up. Door circulair denken en doen ontstaan nieuwe productieketens en kringlopen.

In de Week van de Circulaire economie delen we graag een aantal voorbeelden:

  • Van de resten van de leliestengels uit de kas bij Moerman Lilium wordt papier gemaakt.
    Lees hier het verhaal van Jaap.
     
  • Penning Freesia heeft een eigen composteringsmachine waar een deel van het restmateriaal wordt verwerkt tot compost.
    Lees hier het verhaal van Marko.
     
  • Bij Ammerlaan-Sosef worden de reststromen van de kleurige celosia's gebruikt als bio-kleurstof, herbicide en in make-up.
    Lees hier het verhaal van Jeffrey.

 

Seizoen 7 Vlog uit de Kas 25 juli van start

Ook deze zomer komen er weer Vlogs uit de Kas. Daarin gaat Daan bij jongeren langs die in en om de kas werken. Dit jaar ontmoet hij niet alleen een scholier, maar bezoekt hij ook iemand die stage loopt op een glastuinbouwbedrijf. En hij loopt een dag…

Wat groeit er in de kas? Zachtfruit

In de Nederlandse kassen groeien niet alleen groenten, bloemen en planten, maar ook fruit. Deze teeltsoort wordt zachtfruit of kleinfruit genoemd. Alle kleine vruchten zonder klokhuis of grote pit vallen over het algemeen onder deze soort. Denk…

Varend Corso Westland 2024

Komend weekend vaart het feestelijke bloemencorso vanuit het Westland door Midden-Delfland, Maassluis, Delft en Rijswijk. Op 21, 22 en 23 juni is de parade van boten met prachtige bloemen, planten en heerlijke groenten te bewonderen. Dit jaar een…

Wat je niet wist over Nederlandse rozen

Het is vandaag de dag van de rode roos! Deze dag staat in het teken van rode rozen. Wist je dat Nederlandse rozen jarenlang van dezelfde rozenplant geknipt kunnen worden? De planten waar rozen aan groeien gaan wel acht tot negen jaar mee. Niet alleen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024