Verwen je valentijn met duurzame rozen uit Nederland

Wat is er romantischer dan je geliefde op Valentijnsdag een bos rozen cadeau geven? De mooiste rozen komen uit Nederlandse kassen. Het zijn rozen die je met een gerust hart kunt kopen, want ze worden met liefde, vakmanschap en op de duurzaamst mogelijke manier geteeld, met aandacht voor mens en milieu.

Met een bos Nederlandse rozen haal je bloemen van topkwaliteit in huis. De gelukkige aan wie je ze cadeau doet op Valentijnsdag, kan er zeker van zijn dat de rozen bij een goede verzorging zeker twee weken mooi blijven in de vaas. Dat is te danken aan de inspanningen van de Nederlandse rozentelers. Zij telen alleen de beste rozensoorten, zoals Avalanche+ en RedNaomi!, prachtige rozen die bekend staan om hun grote bloemknoppen en lange houdbaarheid.

In de teelt ligt de focus op een zuinig gebruik van energie, water en voedingsmiddelen voor de planten. Zo doen telers er alles aan om steeds meer energie te besparen. Er zijn al rozenteeltbedrijven die geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming van hun kassen, maar in plaats daarvan zonnewarmte opslaan en zoveel mogelijk groene stroom inzetten. Ook maken rozentelers gebruik van energiezuinige LED-lampen om de bloemen te belichten tijdens donkere perioden.

Biologische gewasbescherming
Het water dat de rozen krijgen, wordt gezuiverd zodat het daarna opnieuw te gebruiken is. Voor het beschermen van de bloemen tegen ziekten en schadelijke insecten zetten telers ‘goede beestjes’ in. Chemische gewasbeschermingsmiddelen maken daarmee dus plaats voor biologische gewasbescherming. Wist je trouwens dat de planten waaraan de rozen groeien, wel acht tot negen jaar meegaan, terwijl dat vroeger slechts vier jaar was? Ook in dat opzicht is de Nederlandse roos een bloem die lang meegaat.

Miljarden rozen per jaar
Nederland telt in totaal 130 hectare kassen met rozen. Het merendeel van die bloemen vindt via bloemenveiling Royal FloraHolland hun weg naar de bloemenwinkels, groothandels, tuincentra en supermarkten. Op jaarbasis verhandelt Royal FloraHolland 3,2 miljard rozen. In de aanloop naar Valentijnsdag worden op de locaties van de bloemenveiling zo’n 152 miljoen rozen verhandeld. Daarvan is 16% afkomstig van Nederlandse rozentelers. Het betreft hier het premiumsegment.

Lees hier alle weetjes over Nederlandse rozen.

Quincy von Bannisseht

Anna (11) en haar droombaan: plantenkweker

De 11-jarige Anna weet al wat ze later het liefst wil worden: plantenkweker! In een aflevering van de YouTube-serie ‘Later als ik groot ben’ gaat ze voor een dag aan de slag als plantenweker bij VDE Plant in Woudbrugge. Anna leert onder andere over…

Wat groeit er in de kas? Glasgroenten

Door de juiste hoeveelheid licht, water en warmte in de kas, kunnen in de Nederlandse kassen allerlei gezonde groenten groeien. Groenten die in de kas groeien worden ook wel glasgroenten genoemd. De meest geteelde groenten in de Nederlandse kassen…

Duurzame warmte uit de kas

Telers leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de samenleving. Zo kan de warmte uit de kas die wordt gebruikt om de planten te laten groeien ook gebruikt worden voor het verwarmen van huizen, scholen of sporthallen. De warmte in…

Teelt op water: een duurzame manier van telen!

In sommige kassen groeien de planten in de bodem, maar dat gebeurt steeds minder. In een groot deel van de kassen in Nederland wordt tegenwoordig substraat gebruikt. De planten groeien dan bijvoorbeeld op teeltmatten van steenwol of in potten met…

Prettig wonen dicht bij je werk in de kassen

In veel Nederlandse kassen kom je apparaten, machines en soms ook robots tegen die mensen allerlei werk uit handen nemen. Toch blijven er nog veel werkzaamheden over die handmatig moeten gebeuren. Denk aan seizoensgebonden werk, zoals het oogsten van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024