Wereldvoedseldag: ‘Kijk eens kritisch naar wat je eet’

Elk jaar is het op 16 oktober Wereldvoedseldag. “Een goede gelegenheid om eens kritisch te kijken naar wat je eet op een dag”, vindt communicatiemanager Michiel van der Spek van Koppert Cress, een kwekerij van microgroenten in het Westland. “Je zou jezelf kunnen afvragen: ‘Is wat ik dagelijks eet, ook echt wat mijn lichaam nodig heeft?’ Zo zijn we in Nederland gewend om tussen de middag een boterham met kaas, vleeswaren of zoetigheid te eten. Maar waarom geen heerlijke versgemaakte groentesoep? Die is zo klaar en je hebt daarmee al flink wat van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten binnen.”

Zelf eet Van der Spek op zijn werk altijd een gezonde lunch. “Vandaag heb ik bijvoorbeeld gekozen voor: ………………………………………….” Sinds 2016 heeft Koppert Cress een heus bedrijfsrestaurant dat elke dag een gratis gezonde lunch serveert voor alle medewerkers en gasten van het bedrijf. “Onze kwekerij is gespecialiseerd in het telen van cressen. Dat zijn smaakvolle, vitaminerijke microgroenten die helpen je lichaam gezond te houden. Onze bedrijfsfilosofie draait om goede voeding en gezondheid. Tussen de middag kun je je mensen dan natuurlijk geen vette hap en allerlei zoetigheid voorzetten, dat past daar niet bij.”

Nederland broodland
Nederland is een broodland, stelt Van der Spek. “We eten ’s ochtends bij wijze van spreken een boterham met kaas en tussen de middag een boterham met vleeswaren en eentje met hagelslag. Dat betekent dat je ’s avonds nog minimaal 250 gram groenten moet eten om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen die het Voedingscentrum adviseert. Dat is voor veel mensen best veel.” Bij de Westlandse groentekwekerij heeft men daarom bedacht om tussen de middag een warme maaltijd met groenten te introduceren. “Dan heb je immers al veel van die aanbevolen 250 gram binnen.”

Even tijd nodig
De overstap naar van kroketten en gevulde koeken naar verse groente en fruit verliep niet van de ene op de andere dag, vertelt Van der Spek. “We hadden even tijd nodig om mensen passende maaltijden te kunnen aanbieden. Iemand die bij ons op kantoor werkt, zal namelijk wat anders willen eten dan een productiemedewerker die fysiek wat zwaardere werkzaamheden verricht in onze kassen.” De laatste groep heeft volgens hem meer eiwitten nodig om voeding en kracht uit te halen. “Eiwitten zitten in tofu, bonen en bijvoorbeeld noten. Die kun je prima verwerken in pasta’s, plantaardige goulash en bijvoorbeeld rijstgerechten.”

Daarnaast moesten sommige medewerkers ook aan het idee wennen om een plantaardige lunch te eten. “Ze waren gewend aan lunches met vlees of aan een gefrituurde snack op vrijdag. Maar inmiddels eten al onze 250 medewerkers een plantaardige maaltijd tussen de middag. Elke dag is er keus uit twee versgemaakte soepen, een warme maaltijd en een gezond broodje. En uiteraard kun je dat alles errijken met cressen of een salade.”

Inspireren
Met de gezonde lunch voor de eigen medewerkers wil Koppert Cress lunchend Nederland inspireren, maar ook iedereen op ideeën brengen hoe je thuis gezond kunt koken. “We willen niet belerend zijn en vertellen wat je allemaal niet zou mogen eten. Het gaat er juist om dat mensen ontdekken dat je met bijvoorbeeld mediterrane gerechten heel goed zonder vlees kunt. De wereld van plantaardig eten is spannend en biedt veel mogelijkheden.”

Quincy von Bannisseht

Het belang van een groene omgeving

Deze week staat in het teken van Future Green City: de groene stad van de toekomst. Een groene omgeving is belangrijk en helpt je om gezond te blijven: groen geeft rust en maakt je fitter, creatiever en gelukkiger. In de Nederlandse kassen groeien…

Glastuinbouw Nederland - © 2024