Breekstelen anjer

Beschrijving

Aan de plant en na het afsnijden van anjers treden soms in ernstige mate gebroken stelen op. Dit gebeurt met name in het vroege voorjaar als een periode van donker weer wordt gevolgd door enkele heldere dagen. In de herfst kan het opnieuw optreden, vaak in veel mindere mate. Het onderzoek had als doel te vinden waardoor dit ontstaat en of er een methode gevonden kan worden om het probleem te voorkomen.

Resultaten

Het optreden van breekstelen is het gevolg van de activering van de abscissiezone die op elke knoop van de steel aanwezig is. De zone is normaal gesproken inactief. Dat wil zeggen dat de cellen niet los van elkaar laten. Anatomisch was er geen verschil in de vorm van de cellen in de abscissiezone, bij rassen die gevoelig en ongevoelig waren voor breuk. Het loslaten van de cellen in abscissiezones is het gevolg van het breken van pectineverbindingen. Hierbij speelt het enzym polygalacturonase (PG) in het algemeen een belangrijke rol. Ook in de abscissiezone van anjerstelen werd een hogere activiteit van PG gevonden als er sprake was van breuk. Proeven om de activiteit van PG te onderdrukken door middel van bespuitingen van de plant leidden echter nog niet tot een duidelijk resultaat.

Projectnummer 10623
Looptijd 01-01-03   -   01-07-03
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Detectie verticillium bij tomaat

Afgerond

In het project wordt een een gevoelige detectietechniek ontwikkeld voor verticillium. Dit om na te gaan of nog resten van een besmetting in en buiten…

Pseudomonas in sla

Afgerond

Het doel van dit project is om door middel van een inventarisatie te zoeken naar preventieve maatregelen om aantasting van Pseudomonas cichorii te…

Bestrijding fusarium solani

Afgerond

De doelstelling van het onderzoek is het ontwikkelen van een bestrijdingswijze voor Fusarium solani bij paprika zonder het gebruik van chemische…

Ethyleenschade jonge planten

Afgerond

Bij tussenplanten van komkommer en tomaat in de winter gaat het om een situatie waarin de luchtramen vaak gesloten zijn en weinig licht beschikbaar…

Glastuinbouw Nederland - © 2024