Inventarisatie xanthomonas in anthurium

Beschrijving

Doel van dit onderzoek is het vanuit een ander perspectief bekijken van het Xanthomonas probleem in anthurium. Het is nuttig om problemen met andere pathovars van Xanthomonas in andere cultuurplanten tegen het licht te houden om deze te vergelijken met de problematiek in anthurium.

Resultaten

Het uit onderzoek komen de volgende conclusies naar voren:

  • Toepassen van een gevoeliger test op Xanthomonas in oppervlaktewater, beregeningswater, substraat en asymptomatisch plantmateriaal is gewenst.
  • Zijn alle bestaande of vermoede pathogene isolaten wel detecteerbaar met ELISA of PCR? Mogelijk komen er meerdere pathovars voor die niet gedetecteerd worden.
  • Bij ziekteconstatering op anthurium kan de verlaging van de luchtvochtigheid en kastemperatuur de voortgang en besmettelijkheid van de Xanthomonas aantasting remmen. De mogelijke biofilmformatie van Xanthomonas op kasdelen, verspreiding via waterdruppeltjes (luchtverversing) en overleving in wateropslag kunnen hernieuwde infecties geven.
  • Het toetsen van inheemse en aan anthurium verwante planten in en om de kassen op Xanthomonas kan uitsluiten of er tussengastheerplanten aanwezig zijn als infectiehaard van besmettingen. Kan X. axonopodis pv. dieffenbachiae voorkomen op wilde arums (aronskelk) of van aanthedeschia kwekers afkomstig zijn? Is deze bacterie soms aanwezig op spatiphyllum?
  • Mogelijk biedt biologische bestrijding van Xanthomonas in anthurium perspectieven; hiertoe zouden experimenten met antagonistische organismen moeten worden uitgevoerd om de werkzaamheid te testen in de kassituatie.
  • Het valt te overwegen om, naast de selectie van resistente cultivars, genetisch gemanipuleerde anthurium-soorten te laten maken die resistent zijn tegen Xanthomonas.
Projectnummer 10910
Looptijd 24-04-02   -   30-11-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Meeldauw in peterselie

Afgerond

Zes chemische middelen worden getest op hun werking tegen meeldauw en schadelijkheid in peterselie. Van de middelen is bekend dat ze een werking…

Spintbestrijding rozenstek

Afgerond

Doel van het project is het bepalen of de reductie van spint door een warmwater behandeling kan worden vergroot door het gebruik van additieven.…

Bladranden calathea

Afgerond

In dit project worden de teeltfactoren onderzocht welke van belang zijn voor het ontstaan van bladranden in calathea.

Glastuinbouw Nederland - © 2024