Spinnen glastuinbouw

Beschrijving

De doelstelling van het project is het vergroten van de kennis bij telers, onderzoekers en andere betrokkenen over de problematiek van het voorkomen van grote populaties spinnen in de bedekte teelten in Nederland. Daarnaast wordt informatie verzameld over welke spinnen in de Nederlandse kasteelten voorkomen, wat de omvang van de economische schade is en wat de mogelijke invloed is van de aanwezigheid van grote populaties spinnen op het systeem van geïntegreerde bestrijding. Tot slot wordt gekeken of het mogelijk is om gebruik te maken van natuurlijke vijanden van spinnen in de bedekte teelten.

Resultaten

De belangrijkste spinnensoorten die in de Nederlandse glastuinbouw voorkomen zijn: de kaskaardespin, platte wielwebspin, kruisspin, brugspin, broeikaskogelspin en de rietkruisspin. Indien er meer wordt bestreden lijkt de kaskaardespin (Uloborus plumipes) dominanter voor te komen op het bedrijf. Deze spin veroorzaakt met de webben en onregelmatig gevormde eizakken flinke vervuilingen in het gewas. Bedrijven die jaarrond gewas in de kas hebben staan hebben ook jaarrond meer problemen met spinnen. Bij bedrijven die eens per jaar een totale teeltwisseling uitvoeren zijn eens per jaar schoon. Tot slot kunnen spinnen zowel een positieve als negatieve bijdrage leveren aan de geïntegreerde gewasbescherming.

Projectnummer 10958
Looptijd 01-01-02   -   01-07-03
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Facet
Document

Onderzoek en projecten

Breekstelen anjer

Afgerond

Aan de plant en na het afsnijden van anjers treden soms in ernstige mate gebroken stelen op. Dit gebeurt met name in het vroege voorjaar als een…

Sluipwespen tegen rupsen

Afgerond

In dit project zijn enkele nieuwe sluipwespen getoetst op hun effectiviteit tegen schadelijke rupsensoorten in de glastuinbouw. Hierbij is de…

Signalering en bestrijding van wantsen

Afgerond

In dit project worden signalerings- en bestrijdingstechnieken voor schadelijke wantsen ontwikkeld voor zowel de bloemen- als de glasgroententeelt.…

Glastuinbouw Nederland - © 2024