Detectie bladnecrosevirus freesia

Beschrijving

In dit project is een nieuwe immunologische detectietechniek voor het virus ontwikkeld. Tot op heden was slechts een visuele beoordeling van ziek materiaal mogelijk en konden latente infecties niet worden aangetoond. Er is samengewerkt met de afdeling virologie van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR.

Resultaten

Dit project heeft duidelijkheid gebracht in het freesiabladnecrosecomplex. Hoewel de freesia-ophiovirus toets de symptomen van freesiabladnecrose niet geheel dekt, biedt de detectiemethode een handvat voor het aanpakken van problemen in de praktijk. Zelfs áls er nog een onbekend virus naast freesia ophiovirus een rol speelt in de symptoomontwikkeling van freesiabladnecrose, zal toetsing op freesia ophiovirus aangeven dat de partij recent of in het verleden geïnfecteerde is geweest met Olpidium brassicae, de overbrenger van freesia ophiovirus en een aantal andere virussen. Vanaf 1 januari 2007 is de toetsing op freesia-ophiovirus opgenomen in het Select Plant® freesiatoetsingsschema. Door de combinatie van visuele waarnemingen en toetsresultaten wordt meer kennis en ervaring opgebouwd over de ontwikkeling van freesiabladnecrose.

Projectnummer 11281
Looptijd 01-07-02   -   31-12-04
Afgerond Ja
Uitvoerder Naktuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Methodenontwikkeling

Afgerond

Dit project was gericht op het ontwikkelen van methoden om substraten en bodemverbeterende middelen fysisch, chemisch en biologisch te kunnen…

Monitoring en detectie van pythium

Afgerond

In de praktijk gaan regelmatig tomatenplanten slap zonder aanwijsbare redenen. Ook wordt regelmatig vaatverbruining waargenomen. Telers en adviseurs…

Vruchtrot paprika, vervolg

Afgerond

Om meer zicht te krijgen in het voorkomen en de bestrijding van inwendig vruchtrot is dit project uitgevoerd waarbij het onderzoek heeft…

Hulpstoffen chrysant

Afgerond

In dit project wordt de effectiviteit van toevoegingen aan gewasbeschermingsmiddelen getoetst. Hierbij kan o.m. gedacht worden aan uitvloeiers en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024