Inventarisatie breekstelen anjer

Beschrijving

Een van de belangrijkste problemen in de teelt en afzet van anjers is het breken van de stelen bij het verwerken van de anjers (oogsten, bossen ompakken). Dit probleem kan optreden direct na de oogst, maar kan ook in de afzetketen, bij exporteur of detaillist. Het probleem is rasafhankelijk en komt meestal alleen in het voorjaar voor. Het imago van de Nederlandse anjer lijdt onder dit probleem. In de periode waarin de breekstelen voorkomen, kan een deel van de afzet naar buitenlandse concurrenten gaan. In dit project is de versnipperd op bedrijven en instellingen aanwezige kennis gebundeld. Er wordt een richting aangegeven voor onderzoek om het probleem op te lossen.

Resultaten

Breekstelen is een cultivar eigenschap. Goede cultivar: probleem opgelost. Bij gevoelige cultivars zal er dus iets aan de teelt moeten gebeuren. Belichten helpt, en alle andere teeltaanpassingen lijken slechts lapmiddelen te zijn. Maar hoe ver je moet gaan in belichting om het afbreekrisico voldoende te beperken is nog niet duidelijk. Dit kan door PPO verder worden uitgezocht aan de hand van de resultaten van kleinschalige belichtingsproeven op praktijkbedrijven. De waarnemingen die daarvoor nodig zijn bestaan uit groeimetingen zoals in het oude onderzoek van Klapwijk, alsmede bepaling van de breukgevoeligheid (objectief en handmatig aan de bossen). Tenslotte moeten er bedrijfseconomische berekeningen worden uitgevoerd of de maatregelen uitkomen. Als extra optie zouden gewasanalyses kunnen worden uitgevoerd.

Projectnummer 11320
Looptijd 01-03-03   -   30-09-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Jaarrond biologische bestrijding

Afgerond

Plaagbestrijding met natuurlijke vijanden gaat in veel gewassen vaak relatief moeizaam in de herfst- en wintermaanden. Zo gaat de activiteit van…

Milieu indicator Gewasbescherming

Afgerond

Het maatschappelijk debat over gewasbeschermingsmiddelengebruik wordt op vele fronten gevoerd. Dit leidt ertoe dat telers op diverse manieren druk…

Glastuinbouw Nederland - © 2024