Sluipwespen tegen rupsen

Beschrijving

In dit project zijn enkele nieuwe sluipwespen getoetst op hun effectiviteit tegen schadelijke rupsensoorten in de glastuinbouw. Hierbij is de effectiviteit en het werkingsspectrum bepaald tegen onder andere Turkse mot (chrysodeixis chalcites), groente-uil (laconaboa aleracea), floridamot (spodoptera exigua) en koolbladroller (clepsis spectrana).

Resultaten

Zowel in groente- als sierteelten onder glas komen rupsen voor uit de families Noctuidae, Tortricidae en Pyralidae. Bestaande chemische middelen of biologische bestrijders voldoen vaak niet. Uit literatuuronderzoek is een aantal sluipwespsoorten gekomen die kandidaat zijn voor de bestrijding van rupsen. Via veldwaarnemingen werd vastgesteld welke sluipwespen van rupsen zich spontaan hebben gevestigd in kassen, in zowel bloemen- als groenteteelten. In alstroemeria werd veelvuldig de sluipwesp Microplites mediator (Haliday) gevonden als parasiet van de kooluil. In een gerberateelt werden koolbladrollers vooral door Cotesia vestalis (Haliday) geparasiteerd.

Uit een voorafgaand project kwam Meterorus gyrator als kandidaat en werd Cotesia vanessae spontaan aangetroffen. Deze laatste parasiteert in de natuur rupsen van de atalanta-vlinder op brandnetel, maar werd in kassen gevonden op de (niet verwante) Turkse mot.

Projectnummer 11410
Looptijd 01-01-03   -   31-12-05
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Detectie verticillium bij tomaat

Afgerond

In het project wordt een een gevoelige detectietechniek ontwikkeld voor verticillium. Dit om na te gaan of nog resten van een besmetting in en buiten…

Pseudomonas in sla

Afgerond

Het doel van dit project is om door middel van een inventarisatie te zoeken naar preventieve maatregelen om aantasting van Pseudomonas cichorii te…

Bestrijding fusarium solani

Afgerond

De doelstelling van het onderzoek is het ontwikkelen van een bestrijdingswijze voor Fusarium solani bij paprika zonder het gebruik van chemische…

Ethyleenschade jonge planten

Afgerond

Bij tussenplanten van komkommer en tomaat in de winter gaat het om een situatie waarin de luchtramen vaak gesloten zijn en weinig licht beschikbaar…

Glastuinbouw Nederland - © 2024