Optimalisatie bemonstering aaltjes

Beschrijving

Teelten van kasrozen op substraat worden in de praktijk regelmatig bemonsterd op aaltjes. Het is echter onvoldoende bekend hoe moet worden bemonsterd en welke waarde aan de uitslag mag worden toegekend. Het eerste deel van het project moest antwoorden geven op deze vragen. In het tweede deel van het project is onderzoek gedaan naar verschillen in efficiëntie van vier methoden om endoparasitaire wortelaaltjes M. hapla en Pratylenchus penetrans uit wortels te extraheren. Voor beide soorten aaltjes worden meestal dezelfde extractiemethoden gebruikt. Niet alle onderzoekslaboratoria gebruiken dezelfde methoden waardoor de resultaten moeilijk vergelijkbaar zijn.

Resultaten

Conclusies uit het onderzoek:

Bemonsteren:

  • Grote variatie in aantal wortelknobbelaaltjes tussen de monsters. Variatie neemt af bij grotere monsters.
  • Eén monster kan voldoende zijn om een aantasting door aaltjes op te sporen, maar geeft geen bruikbare informatie over de aantastingssituatie in de kas.
  • Monsters genomen van dezelfde planten (kokos en wortels) kunnen sterk variëren in aantal aaltjes.
  • Geen eenduidige relatie tussen drainwater- en wortelmonsters.

Extraheren:

  • Volgorde van extractie-efficiëntie uit wortels: centrifuge > mixen/wattenfilter > knippen/wattenfilter = mistkamer (M. hapla en P. penetrans).
  • Het dagelijks (M. hapla) en elke drie dagen (P. penetrans) verversen van water in de extractieschalen verhoogt de extractie-efficiëntie.
  • De mixertijd is bij M. hapla niet van invloed op de extractie-efficiëntie, wel bij P. penetrans.
  • Extractie-efficiëntie toerental: 16.000 t/min. > 10.700 t/min. (M. hapla en P. penetrans).
  • Extractietijden tot vijf weken: lineaire (M. hapla) en logaritmische (P. penetrans) toename van de cumulatieve aantallen aaltjes.
Projectnummer 11423
Looptijd 01-07-03   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Beheersstrategie suikerrot gerbera

Afgerond

In het project zijn aan drie belangrijke factoren bij suikerrot onderzoek gedaan. Er is gekeken naar de vatbaarheid van de plant onder invloed van…

Toetssysteem chalara elegans

Afgerond

In dit onderzoek is gekeken naar het effect van opslag op het infecterend vermogen van C. elegans isolaten. Bij aanvang van het onderzoek zijn…

Biologische bestrijding palmzaadkever

Afgerond

De palmzaadkever is een toenemend probleem in de glasteelt van palmen en aanverwante potplanten. Gebaseerd op een gedegen studie naar het voorkomen…

Geïntegreerde bestrijding in roos

Afgerond

In dit programma wordt in samenwerking met de voorbeeld groepen uit het brancheproject STRATEEG de geïntegreerde bestrijding in de rozenteelt op een…

Glastuinbouw Nederland - © 2024