Uitval door fusarium in buitenbloemen

Beschrijving

Inventarisatie van de oorzaak van uitvalproblemen wees erop dat fusarium de voornaamste oorzaak zou kunnen zijn. Het doel van dit onderzoek is het toetsen van de pathogeniteit van geïsoleerde fusariumschimmels in een waardplantenreeks.

Resultaten

Er zijn drie isolaten (F. avenaceum, F. redolens en F. oxysporum) getoetst in Achillea, Aconitum, Delphinium, Phlox en Veronica. Dit is uitgevoerd in een pottenproef in een kas. Van de vijf gewassen kwam massaal uitval voor bij Aconitum. Aan het eind van de proeven waren bij dit gewas vrijwel alle planten van alle behandelingen, dus ook van de controlebehandeling, uitgevallen. Uit planten werd telkens dezelfde fusarium geïsoleerd. Op PDA had deze fusarium dezelfde kleur en manier van groeien als F. redolens. Een mogelijke verklaring voor het telkens isoleren van dezelfde fusarium is dat het gebruikte plantmateriaal al besmet was met deze fusarium. De planten besmet met F. redolens vielen het snelst uit. Dit wijst er op dat F. redolens primair pathogeen zou kunnen zijn voor Aconitum. Toedienen van F. avenaceum en F. oxysporum leidde niet tot snellere uitval ten opzichte van de controleplanten; zij lijken geen extra bijdrage aan de uitval te hebben geleverd. In Achillea, Delphinium, Phlox en Veronica leken de getoetste Fusarium isolaten niet primair de oorzaak van uitval.

Projectnummer 11426
Looptijd 01-01-03   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Roest in veronica

Afgerond

De roestschimmel op Veronica in Afrika wordt geïdentificeerd, literatuur wordt gescreend op mogelijke middelen ter bestrijding en in een in-vitro…

Schadelijke wantsen onder glas

Afgerond

Komkommer- en aubergine telers kunnen flink last hebben van wantsen. Als behaarde wants in de kas aanwezig is ontstaat al snel veel schade. Deze…

Leaflet herbiciden zomerbloemen

Afgerond

Binnen dit project zal een leaflet worden samengesteld met informatie over het gebruik van, op het moment van uitgifte, toegelaten herbiciden in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024