Waarschuwingssysteem echte meeldauw in zomerbloemen en vaste planten

Beschrijving

In het project wordt een waarschuwingssysteem voor meeldauw in zomerbloemen en vaste planten ontwikkeld. Dit systeem is gebaseerd op de weersverwachtingen en de daaruit berekende kansen op uitbraak van de schimmel. Op momenten met een hoog risico wordt dan een waarschuwingssignaal naar de aangesloten telers verstuurd. Een dergelijk systeem is eerder ontwikkeld voor roest in Hypericum. Dit systeem is inmiddels operationeel via een tweetal aanbieders.

Resultaten

Gedurende drie opeenvolgende teeltseizoenen is de effectiviteit van een bestaand waarschuwingsmodel getest in zomerbloem gewassen, Delphinium, Phlox, Solidago, Veronica en Scabiosa. De inzet van deze modellen heeft niet geleid tot een verbeterde bestrijding van echte meeldauw in vergelijking met een standaard behandeling. Er moest voor de waarschuwingsmodellen een lage schadedrempel gehanteerd worden waardoor er snel actie noodzakelijk was. Het ontbreken van goede geneesmiddelen is hier mede oorzaak van.

Gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong (GNO's) bieden op dit moment nog een beperkte aanvulling op het middelenpakket. Spuitzwavel is de enige toegelaten effectieve "GNO" maar dit middel wordt in de praktijk al veelvuldig ingezet. Overige middelen die zijn getest zijn niet toegelaten en de effectiviteit van deze middelen is aanzienlijk minder dan van de gangbare chemische middelen (zie bijlage eindrapport).

Projectnummer 11520
Looptijd 01-06-03   -   31-12-05
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Chemische bestrijding wolluis roos

Afgerond

Citruswolluis vormt op steeds meer rozenbedrijven een probleem. De ervaring leert dat met chemische bestrijding een aantasting door wolluis heel…

Schildluis in cymbidium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het testen van een aantal nieuwe gewasbeschermingsmiddelen tegen de Boisduval schildluis in cymbidium.

Remmethoden kuipplanten

Afgerond

Doel van dit project is om het middelenverbruik drastisch te beperken en zomogelijk geheel achterwege te laten waarbij uiteraard wel een marktwaardig…

Glastuinbouw Nederland - © 2024