Spintbestrijding rozenstek

Beschrijving

Doel van het project is het bepalen of de reductie van spint door een warmwater behandeling kan worden vergroot door het gebruik van additieven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oppervlakteactieve stoffen (zepen) en GNO's. Ook het effect van de behandeling op beworteling en uitloop van het stek wordt onderzocht.

Resultaten

Een korte dompelbehandeling in water van 20°C geeft een goede spintbestrijding van de stek. Dit resultaat wordt niet of onvoldoende verbeterd door het toevoegen van zepen, spiritus en andere GNO's aan het dompelwater, of door langere dompeltijden. Er is geen enkele behandeling die zorgt voor 100% doding van spint, inclusief eitjes, behalve Zipper + Spiritus, maar dit geeft onacceptabele schade aan de stek. De spintbestrijding is positief beïnvloed door de aanwezigheid van spintroofmijten en spintgalmuglarven in de stektent.

Als deze rovers en eventueel andere natuurlijke vijanden in de stektent in voldoende hoge aantallen worden uitgezet, zijn zij vermoedelijk een goede aanvulling op dompelbehandelingen om de overgebleven spinteitje op te ruimen. Er is geen schade geconstateerd als gevolg van de warmwater behandelingen.

Projectnummer 11535
Looptijd 01-07-03   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Detectie verticillium bij tomaat

Afgerond

In het project wordt een een gevoelige detectietechniek ontwikkeld voor verticillium. Dit om na te gaan of nog resten van een besmetting in en buiten…

Pseudomonas in sla

Afgerond

Het doel van dit project is om door middel van een inventarisatie te zoeken naar preventieve maatregelen om aantasting van Pseudomonas cichorii te…

Bestrijding fusarium solani

Afgerond

De doelstelling van het onderzoek is het ontwikkelen van een bestrijdingswijze voor Fusarium solani bij paprika zonder het gebruik van chemische…

Ethyleenschade jonge planten

Afgerond

Bij tussenplanten van komkommer en tomaat in de winter gaat het om een situatie waarin de luchtramen vaak gesloten zijn en weinig licht beschikbaar…

Glastuinbouw Nederland - © 2024