Knolvoet in brassica

Beschrijving

In de koolteelt vormt knolvoet een grondgebonden probleem dat door de telers omzeilt wordt door verdachte percelen te mijden. In de bloemisterijsector vormt sierkool een groeiend product, dat op de bedrijven in kleine oppervlaktes wordt geteeld. Op die bedrijven wordt wel rekening gehouden met vruchtwisseling, maar bij knolvoet is dat niet voldoende. Wanneer een perceel geïnjecteerd is met de schimmel zijn er twee mogelijkheden: de kweker moet op zoek naar een ander perceel om de sierkool te telen, of de sierkool verdwijnt uit het teeltplan. De vraag is of er manieren zijn om knolvoet in de grond te bestrijden of te onderdrukken, zodat de teelt van sierkool op het eigen bedrijf plaats kan blijven vinden.

Resultaten

Na twee jaar onderzoek kan geconcludeerd worden dat 100% bestrijding van knolvoet in Brassica niet mogelijk is met de geteste middelen. Kalkstikstof bleek het beste middel om knolvoet te onderdrukken. Een dosering van 5 tot 10 kg per ha gaf daarbij de beste resultaten. Landbouwpoederkalk had nauwelijks een beperkend effect op knolvoet, ook niet bij de toepassing in de plantgaten. Behandeling van de grond met dazomet (Basamid) gaf in 2003 een redelijk tot goede bestrijding van knolvoet, maar had in 2004 geen effect. De oorzaak hiervan is niet exact bekend, maar het zou te maken kunnen hebben met het feit dat Dazomet in 2004, ondanks toepassing volgens het etiket, circa zes weken eerder in de tijd is toegepast waardoor de werkingsduur te kort was.

Projectnummer 11550
Looptijd 01-07-03   -   31-07-04
Afgerond Ja
Uitvoerder Proeftuin Zwaagdijk
Document

Onderzoek en projecten

Onderstammen met tolerantie fusarium

Afgerond

Nieuwe onderstammen voor courgette zijn onderzocht op hun mate van resistentie tegen Fusarium f.sp.cucurbita. Het ras Bengal is als ent gebruikt. De…

Bladproblemen bij tibouchina, vervolg

Afgerond

Doel van dit onderzoek is met de beperkte beschikbare kennis over oorzaak en oplossing van dit probleem de informatie te vergroten over optimale…

Consultancy: Golfballen in tomaat

Afgerond

In de tomatenteelt in Nederland, en dan vooral in het westen van Nederland, komen steeds meer vruchten voor met afwijkende kleur en vruchtvorm. De…

Glastuinbouw Nederland - © 2024