Chalara: effect van teeltomstandigheden

Beschrijving

Bij de opkweek van viool en petunia is uitval van planten door de schimmel Chalara elegans een regelmatig terugkerend probleem. Dit ondanks het feit dat op de meeste bedrijven chemische middelen gebaseerd op de stof carbendazim preventief worden toegediend. Onderzocht is of hogere doseringen van carbendazim dan die in de praktijk worden gebruikt, effectiever zijn. Tevens is gekeken of door verlaging van de pH van het zaaimedium uitval kan worden verminderd. De proeven met Chalara elegans zijn uitgevoerd met viool. Bij viool en petunia is onderzocht of pH en carbendazim effect heeft op de groei van de zaailingen in afwezigheid van Chalara elegans. Bij petunia is daarnaast gekeken of het middel Topsin M (actieve stof thiofanaat-methyl) gewasschade kan geven.

Resultaten

Aantasting en groeiremming van viool door Chalara elegans kon niet worden verminderd door verlaging van de pH van de zaaigrond. De pH van de zaaigrond in de range van 4.6 - 6.4 had geen effect op de groei van petunia. Toepassing van carbendazim kon aantasting van viool door Chalara elegans vrijwel volledig voorkomen. Het 4 keer toepassen van een lagere dosering van carbendazim was even effectief als het 2 keer toepassen van een hogere dosering. De hogere dosering van carbendazim gaf in vergelijking met de lagere dosering geen negatieve effecten op de kieming en groei van viool en petunia.

Projectnummer 11596
Looptijd 01-06-03   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Botrytis in potplanten

Afgerond

Het doel van dit project is het vaststellen van de effectiviteit van met name teeltmaatregelen tegen Botrytis cinerea in potplanten als onderdeel van…

Bladnecrose freesia

Afgerond

Bladnecrose bij freesia is zeer waarschijnlijk een virus en wordt in de grond via de zwermsporen van de grondschimmel Olpidium brassicae…

Rhizoctonia in chrysant

Afgerond

Rhizoctonia solani in chrysant is de laatste jaren een toenemend probleem. Bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk. In 2001…

Glastuinbouw Nederland - © 2024