Consultancy: Bloemverbranding snijhortensia

Beschrijving

Bloemverbranding is een probleem dat vaak voorkomt in snijhortensia. In 2003 is er veel bloemverbranding voorgekomen. De oorzaak ligt deels in het warme weer van de afgelopen zomer. Het is voor snijhorensiatelers niet duidelijk hoe dit probleem voorkomen kan worden. Door middel van een enquête is het duidelijk geworden wat de omvang van het probleem is en wat een mogelijke onderzoeksrichting is naar het voorkómen van bloemverbranding. Er dient opgemerkt te worden dat dit een kwantitatief onderzoek is, waarbij een bepaalde richting aangegeven wordt, en geen absolute conclusies gelden.

Resultaten

Uit de enquêtes blijkt dat veel snijhortensiatelers last hebben van bloemverbranding: 78% van de geënquêteerden antwoordt last te hebben gehad van dit probleem. In de meeste schadegevallen was er sprake van bruinverkleuring (later verdroging) aan de rand van de bol en/ of een segment van de bol (85% tot 97%). Rood en/of bruingekleurde stippen komt in 39% van de schadegevallen voor. In alle hoofdrassen, maar ook in de minder geteelde rassen komt bloemverbranding voor. Ook is duidelijk dat bloemverbranding in wit, rose, rode, geblauwde en doorgekleurde rassen voorkomt.

Projectnummer 11801-04
Looptijd 01-01-04   -   31-12-04
Afgerond Ja
Uitvoerder LTO Groeiservice
Document

Onderzoek en projecten

Detectie verticillium bij tomaat

Afgerond

In het project wordt een een gevoelige detectietechniek ontwikkeld voor verticillium. Dit om na te gaan of nog resten van een besmetting in en buiten…

Pseudomonas in sla

Afgerond

Het doel van dit project is om door middel van een inventarisatie te zoeken naar preventieve maatregelen om aantasting van Pseudomonas cichorii te…

Bestrijding fusarium solani

Afgerond

De doelstelling van het onderzoek is het ontwikkelen van een bestrijdingswijze voor Fusarium solani bij paprika zonder het gebruik van chemische…

Ethyleenschade jonge planten

Afgerond

Bij tussenplanten van komkommer en tomaat in de winter gaat het om een situatie waarin de luchtramen vaak gesloten zijn en weinig licht beschikbaar…

Glastuinbouw Nederland - © 2024