Consultancy: Methyljasmonaat tegen botrytis in roos

Beschrijving

Methyljasmonaat is een stof die veel voorkomt in planten en gezien wordt als een endogene groeiregulator met een sleutelrol in groei, ontwikkeling en de respons op stress. Van jasmonaten is ook aangetoond dat ze betrokken zijn bij directe bescherming tegen stress, die veroorzaakt wordt door plantenziekten. In dit onderzoek is in twee experimenten het effect van behandeling van rozen na de oogst met methyljasmonaat op de Botrytisontwikkeling onderzocht. Daarnaast is er een experiment met Lisianthus uitgevoerd.

Resultaten

Bij roos 'Sacha' kon in dit onderzoek onder de getoetste praktijkomstandigheden geen gunstig effect van het gebruik van methyljasmonaat na de oogst op Botrytisaantasting vastgesteld worden. Bij Lisianthus is bij losse bloemen geen effect van methyljasmonaat op de Botrytisaantasting vastgesteld. Indien Lisianthus takken gedurende de hele afzetsimulatie in een methyljasmonaatoplossing stonden leek er wel een gunstig effect op de aantasting, hoewel die niet geheel voorkomen kon worden.

Projectnummer 11801-10
Looptijd 01-01-04   -   31-12-04
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Cultuurkoken amaryllis

Afgerond

Om te weten aan welke voorwaarden het systeem van cultuurkoken moet voldoen, zijn door middel van warmwaterbehandelingsproeven de…

Knolvoet in brassica

Afgerond

In de koolteelt vormt knolvoet een grondgebonden probleem dat door de telers omzeilt wordt door verdachte percelen te mijden. In de bloemisterijsector…

Toepassing tilt in seringenteelt

Afgerond

Doel van dit project is door het toepassen van teeltbehandelingen (het zogenoemd rondsteken van de struiken) in combinatie met het testen van…

Optimalisatie bemonstering aaltjes

Afgerond

Teelten van kasrozen op substraat worden in de praktijk regelmatig bemonsterd op aaltjes. Het is echter onvoldoende bekend hoe moet worden bemonsterd…

Methodenontwikkeling

Afgerond

Dit project was gericht op het ontwikkelen van methoden om substraten en bodemverbeterende middelen fysisch, chemisch en biologisch te kunnen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024