Consultancy: Methyljasmonaat tegen botrytis in roos

Beschrijving

Methyljasmonaat is een stof die veel voorkomt in planten en gezien wordt als een endogene groeiregulator met een sleutelrol in groei, ontwikkeling en de respons op stress. Van jasmonaten is ook aangetoond dat ze betrokken zijn bij directe bescherming tegen stress, die veroorzaakt wordt door plantenziekten. In dit onderzoek is in twee experimenten het effect van behandeling van rozen na de oogst met methyljasmonaat op de Botrytisontwikkeling onderzocht. Daarnaast is er een experiment met Lisianthus uitgevoerd.

Resultaten

Bij roos 'Sacha' kon in dit onderzoek onder de getoetste praktijkomstandigheden geen gunstig effect van het gebruik van methyljasmonaat na de oogst op Botrytisaantasting vastgesteld worden. Bij Lisianthus is bij losse bloemen geen effect van methyljasmonaat op de Botrytisaantasting vastgesteld. Indien Lisianthus takken gedurende de hele afzetsimulatie in een methyljasmonaatoplossing stonden leek er wel een gunstig effect op de aantasting, hoewel die niet geheel voorkomen kon worden.

Projectnummer 11801-10
Looptijd 01-01-04   -   31-12-04
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Variabiliteit van pepinomozaïekvirus

Afgerond

Binnen dit project is onderzocht welke variatie er binnen pepinomozaïekvirus bestaat (zowel in biologische eigenschappen zoals symptomen,…

Relatie K-Ca en PepMV

Afgerond

Doel van het onderzoek is om na te gaan in hoeverre de Kalium/Calcium verhouding en Sulfaat van de voedingsoplossing van invloed is op de symptomen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024