Consultancy: Virus alstroemeria

Beschrijving

Dit project beoogt twee doelstellingen:


  • Onderzoek naar de oorzaken en de (bedrijfseconomische) schade van de genoemde virussen in Alstroemeria.

  • Inventarisatie naar de ervaringen en mogelijke oplossingsrichtingen om het probleem te voorkomen dan wel te bestrijden of te beheersen op Alstroemeria-bedrijven.

 

Resultaten

Conclusies van dit onderzoek zijn o.a.:


  • De meest voorkomende virussen zijn het alstroemeriamozaïekvirus en het tomatenbronsvlekkenvirus.

  • Uit de praktijkbemonstering vallen een aantal zaken op. Diverse malen wordt alstroemeriamozaïekvirus geconstateerd zonder dat er aanduidbare symptomen aanwezig zijn. Dit houdt in dat, dit virus gemakkelijk aanwezig kan zijn zonder dat er uiterlijke symptomen aanwezig zijn.

  • Daarnaast is eenmaal in een rhizoom waar geen uiterlijke symptomen te zien waren TSWV geconstateerd. Dit is op vallend omdat virologen aangaven dat het virus alleen aangetoond kon worden met 'verse' symptomen.

  • Het feit dat TSWV en AlMV in het rhizoom zijn geconstateerd, houdt in dat bij aantasting de gehele plant verwijderd moet worden. Het virus verspreidt zich mobiel door de plant en dat maakt dat het verwijderen van alleen takken met virussymptomen onvoldoende is.

  • De rassen Granada, Harlekijn, Laika, Red Velvet en Safiier worden genoemd als zijnde gevoelig voor alstroemeriamozaïekvirus. De rassen Granada, Harlekijn en Saffier worden eveneens genoemd als zijnde gevoelig voor tomatenbronsvlekkenvirus.

 

Projectnummer 11801-11
Looptijd 01-01-04   -   31-12-04
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Facet
Document

Onderzoek en projecten

Bladpuntjes bij anjer

Afgerond

In dit project wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van bladpuntjes bij anjer.

Plantdichtheid freesia

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het bepalen van de optimale plantdichtheid bij enige pilotcultivars van Freesia in de lichtrijke periode van de zomer. Dit…

N & P behoefte primula en viool

Afgerond

In het Besluit Glastuinbouw worden normen gegeven voor het verbruik van stikstof (N) en fosfor (P). Voor 2010 is de norm voor primula N 689 en voor P…

Botrytis in gerbera

Afgerond

Doel van dit project was meer grip te krijgen op het fenomeen botrytis in de teeltfase van gerbera. Hiervoor is inventarisatie uitgevoerd van…

Inventarisatie xanthomonas in anthurium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het vanuit een ander perspectief bekijken van het Xanthomonas probleem in anthurium. Het is nuttig om problemen met andere…

Glastuinbouw Nederland - © 2024