Slakkenschade, inventarisatie

Beschrijving

Het project bestaat uit een inventarisatie van slakkenschade in zowel zomerbloemen als vaste planten.

Resultaten

Op alle zes bezochte bedrijven met zomerbloemen bleken slakken een probleem te zijn. Toegepaste chemische bestrijding was in de meeste gevallen onvoldoende. De gewassen Delphinium en Campanula kwamen naar voren als probleemgewassen en in mindere mate Helenium, Phlox en Sedum.

In bijna alle gevallen was Deroceras reticulatum de grote veroorzaker van de problemen. Door de meerjarige teelt kan de slak zijn levenscyclus rondzetten in het hart van de plant. Bij de acht benaderde bedrijven bleken slakken in veel gevallen niet echt een probleem te zijn. Men kwam wel eens slakken tegen, maar ze veroorzaken niet echt schade. Bedrijfshygiëne is een belangrijk handvat in de strijd tegen slakken. Hierbij moet men denken aan goede onkruid- en mosbestrijding, slootkanten kort houden en het maaiafval langs de slootkant zoveel mogelijk verwijderen om verspreiding van barnsteen- en poelslakken vanuit oppervlaktewater tegen te gaan.
Ook zijn er mogelijkheden voor biologische bestrijding. In het bijzonder in zomerbloemen blijkt chemische bestrijding onvoldoende en in waterplantenteelt is het niet mogelijk.

Projectnummer 11830
Looptijd 31-12-03   -   01-10-04
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bomen
Document

Onderzoek en projecten

Onderzoek naar boterbloemluis

Afgerond

De boterbloemluis vormt al jaren een struikelblok in de geïntegreerde teelt van diverse sierteeltgewassen. Met name in het gewas Begonia weerhoudt de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024