Substraatteelt van vaste planten

Beschrijving

Problemen met aaltjes en bodemgebonden ziekten bedreigen de bloementeelt van vaste planten in de grond. Bovendien is de bloeispreiding bij de teelt in de grond beperkt. Bij teelt op water kunnen grondgebonden problemen voor een groot deel worden uitgeschakeld en kan de bloeitijd van het gewas wellicht beter worden gestuurd. Voor Lysimachia, Astilbe, Alchemilla, Solidago en Delphinium is het doel het testen en ontwikkelen van een duurzame teeltmethode op water, met als voorwaarde vergelijkbare (of betere) kwaliteit bloemen ten opzichte van de grondteelt. Instrumenten hiervoor zijn de teeltmethode en de voeding in het water. Ook de mogelijkheid tot het verkrijgen van meer bloeispreiding is een doel in het project.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek laten een belangrijke nieuwe ontwikkeling zien in de teelt van vaste planten voor de snij. Aangetoond is dat de teelt op substraat mogelijk is en daarmee grondgebonden ziekteproblemen te voorkomen zijn. De resultaten laten ook zien dat een forse kwantitatieve en kwalitatieve productieverbetering mogelijk is.

Te verwachten is dat deze meeropbrengsten de meerkosten kunnen compenseren en mogelijk ruim kunnen overtreffen. Naast ziektekundige aspecten gaan ook bedrijfseconomische aspecten een rol spelen bij de afweging om in de vollegrond of op substraatsystemen te telen.

De verplaatsbaarheid van de planten biedt mogelijk interessante perspectieven voor de oppervlaktebenutting en productieplanning. Gebleken is dat niet alleen het soort substraat een grote rol speelt maar ook het teeltsysteem.

Projectnummer 11978
Looptijd 31-12-03   -   31-08-06
Afgerond Ja
Uitvoerder Proeftuin Zwaagdijk
Document

Onderzoek en projecten

Toepassing entomopathogene schimmels

Afgerond

Dit project heeft tot doel om praktische aanbevelingen te ontwikkelen over de manieren waarop met bodemtoepassingen van entomopathogene schimmels een…

Kweekmogelijkheden nieuwe roofmijten

Afgerond

Het doel van dit project is het vinden van een roofmijt die zich vestigt op chrysant en trips (en liefst ook bonenspint) eet. Er zijn twee nieuwe…

Glastuinbouw Nederland - © 2024