Geïntegreerde bestrijding in zomerbloemen

Beschrijving

Doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een geïntegreerd gewasbeschermingsplan voor de belangrijkste gewassen op praktijkbedrijven. Het benutten en bevorderen van spontaan optredende natuurlijke vijanden krijgt daarbij grote aandacht.

Resultaten

De knelpunten zijn bij telers en gewasbeschermingspecialisten geïnventariseerd en er zijn brochures over de belangrijkste plagen verspreid onder de telers. Verder is er een literatuurstudie uitgevoerd naar chemische bestrijding en predatoren van bodemplagen.
Naar aanleiding daarvan zijn chemische middelen getest in veldproeven tegen emelten. Tegen spint zijn introducties uitgevoerd van diverse roofmijten. Bloemstroken of kleine vakken met bloeiende planten zijn gebruikt om natuurlijke vijanden van bladluis te bevorderen. Nestkasten zijn opgehangen om het nut van insectenetende vogels op de kwekerij te demonstreren.

Projectnummer 12017
Looptijd 01-01-05   -   31-12-06
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Slakkenbestrijding in cymbium

Afgerond

Doel van dit project is het ontwikkelen van een bestrijdingsmethodiek van de aardslak in Cymbidium met behulp van slakparasitaire nematoden.

Bestrijding cicaden in sierteelt

Afgerond

Het ontwikkelen van een beheersstrategie voor cicaden in de sierteelt met behulp van natuurlijke vijanden en chemische bestrijding.

Predatoren narcismijt

Afgerond

In het project 'geïntegreerde gewasbescherming in amaryllis' van LTO-Groeiservice worden commercieel verkrijgbare predatoren op effectiviteit tegen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024