Geïntegreerde bestrijding in zomerbloemen

Beschrijving

Doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een geïntegreerd gewasbeschermingsplan voor de belangrijkste gewassen op praktijkbedrijven. Het benutten en bevorderen van spontaan optredende natuurlijke vijanden krijgt daarbij grote aandacht.

Resultaten

De knelpunten zijn bij telers en gewasbeschermingspecialisten geïnventariseerd en er zijn brochures over de belangrijkste plagen verspreid onder de telers. Verder is er een literatuurstudie uitgevoerd naar chemische bestrijding en predatoren van bodemplagen.
Naar aanleiding daarvan zijn chemische middelen getest in veldproeven tegen emelten. Tegen spint zijn introducties uitgevoerd van diverse roofmijten. Bloemstroken of kleine vakken met bloeiende planten zijn gebruikt om natuurlijke vijanden van bladluis te bevorderen. Nestkasten zijn opgehangen om het nut van insectenetende vogels op de kwekerij te demonstreren.

Projectnummer 12017
Looptijd 01-01-05   -   31-12-06
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Jaarrond biologische bestrijding

Afgerond

Plaagbestrijding met natuurlijke vijanden gaat in veel gewassen vaak relatief moeizaam in de herfst- en wintermaanden. Zo gaat de activiteit van…

Milieu indicator Gewasbescherming

Afgerond

Het maatschappelijk debat over gewasbeschermingsmiddelengebruik wordt op vele fronten gevoerd. Dit leidt ertoe dat telers op diverse manieren druk…

Glastuinbouw Nederland - © 2024