Bloeisturing cymbidium 2

Beschrijving

Het is nog onbekend hoe de bloei precies geïnduceerd wordt bij cymbidium. Daardoor kunnen telers nog niet exact sturen naar een gewenste oogstdatum. Het doel van dit onderzoek is na te gaan wat het effect is van een lage etmaal- en nachttemperatuur in de winter op het bloeitijdstip van cymbidium. Met deze en bestaande kennis kunnen telers het bloeitijdstip van cymbidium beter naar de gewenste afzetperiode sturen.

Resultaten

Sturing van de bloei bij vroegbloeiende cymbidiums is gewenst om beter in te kunnen spelen op de vraag vanuit de markt in september/oktober. Eerder onderzoek 'Effecten van temperatuur op de fotosynthese van Cymbidium' liet zien dat met een hogere temperatuur in het voorjaar de bloei vervroegd kan worden. Resultaten van dat onderzoek gaven aanwijzingen voor de hypothese dat de temperatuur in de winter mede bepalend is voor de productie van vroegbloeiende cymbidiums in het najaar. Daarom is een onderzoek uitgevoerd naar het effect van verschillende temperatuurbehandelingen in de winter. Daaruit bleek dat vroegbloeiende cymbidiums in de winter een periode met lage temperatuur nodig hebben om een goede productie in het najaar te kunnen geven. Een continu hoge temperatuur van 20 graden Celsius in de winter gaf een erg lage productie. Een verlaging van de gemiddelde temperatuur in de periode week 44 t/m 7, gaf een toename van de productie in het najaar.

Projectnummer 12030
Looptijd 01-01-04   -   30-04-07
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Onderzoek naar boterbloemluis

Afgerond

De boterbloemluis vormt al jaren een struikelblok in de geïntegreerde teelt van diverse sierteeltgewassen. Met name in het gewas Begonia weerhoudt de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024