Opsporen oorzaak zwarte stippen in radijs

Beschrijving

Een aantal radijstelers heeft vooral in de langere teelten last van zwarte spikkels op de knollen. Vaak blijven de knollen achter in groei en hebben bossige wortels. Dit kan voor de betreffende telers een flinke schadepost betekenen. In een uitgevoerd onderzoek in opdracht van het PT, heeft het PPO nagegaan waardoor dit verschijnsel wordt veroorzaakt en mogelijk kan worden voorkomen. Het onderzoek bestond ondermeer uit een literatuurstudie, enquête onder telers en adviseurs, analyse van grondmonsters op aaltjes en een aantal teeltproeven om de oorzaak van het verschijnsel trachten te achterhalen.

Resultaten

De resultaten gaven aanleiding tot verder onderzoek. Dit is gebeurd in project 12328 "Oorzaak zwarte stippen in radijs, vervolg". Uit het onderzoek blijkt dat het vrijlevende aaltje Rotylenchus uniformis betrokken is bij het ontstaan van zwarte spikkels. Vermoedelijk prikken de aaltjes met hun goed ontwikkelde mondstekel de knollen aan en ontstaan later onder vochtige omstandigheden, op de aanprikplaatsen zwarte spikkels.De verkleuring zelf is waarschijnlijk fysiologisch van aard. Ziekteverwekkende schimmels en bacteriën lijken hierbij geen rol te spelen. Droog telen tijdens de periode van knolvorming is zeer effectief in het tegengaan van zwarte spikkels. Rotylenchus kan worden bestreden door middel van stomen en hoogstwaarschijnlijk ook door het toepassen van biologische grondontsmetting. Om zwarte spikkels zoveel mogelijk te voorkomen zal tijdens de periode van knolvorming geen of slechts spaarzaam water gegeven moeten worden.

Projectnummer 12086
Looptijd 01-01-05   -   31-12-05
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Bestrijding cicaden in sierteelt

Afgerond

Het ontwikkelen van een beheersstrategie voor cicaden in de sierteelt met behulp van natuurlijke vijanden en chemische bestrijding.

Predatoren narcismijt

Afgerond

In het project 'geïntegreerde gewasbescherming in amaryllis' van LTO-Groeiservice worden commercieel verkrijgbare predatoren op effectiviteit tegen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024