Bestrijding orfelia in orchideen en anthurium

Beschrijving

Duidelijkheid verkrijgen over welke Orfeliasoort de schade veroorzaakt in de Nederlandse kassen. Vervolgens worden de mogelijkheden van bestrijding met natuurlijke vijanden en chemische middelen in kaart gebracht om te komen tot een beheersstrategie voor Orfelia.

Resultaten

Een eerste aanzet is gedaan om te komen tot bestrijding van Lyprautaspp. met behulp van zowel natuurlijke vijanden als chemische middelen. Van alle in dit onderzoek geteste natuurlijke vijanden lijken de parasitaire aaltjes het meest perspectief te bieden.

Breedwerkende middelen zoals Malathion (malathion), Actellic (pirimifos-methyl), Vydate (oxamyl), Dimethoaat (dimethoaat), Mesurol (methiocarb), Curater (carbofuran), Methomex (methomyl) en Splendid (deltamethrin) bleken effectief te zijn tegen de muggenlarve.
De werking van integreerbare middelen zoals Nomolt (teflubenzuron), Turex (Bacillus thuringiensis) en Xentari (Bacillus thuringiensis subsp. aizawai) viel tegen.

Problemen met Lyprauta spp.kunnen verminderd worden door droog te telen, maar dit gaat ten koste van de teeltsnelheid. Daarbij kan droog telen leiden tot ongelijkheid in vochtigheid van de potkluit waardoor de EC plaatselijk te hoog kan oplopen.

Projectnummer 12163
Looptijd 01-01-05   -   01-02-06
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Chemische bestrijding wolluis roos

Afgerond

Citruswolluis vormt op steeds meer rozenbedrijven een probleem. De ervaring leert dat met chemische bestrijding een aantasting door wolluis heel…

Schildluis in cymbidium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het testen van een aantal nieuwe gewasbeschermingsmiddelen tegen de Boisduval schildluis in cymbidium.

Remmethoden kuipplanten

Afgerond

Doel van dit project is om het middelenverbruik drastisch te beperken en zomogelijk geheel achterwege te laten waarbij uiteraard wel een marktwaardig…

Agrobacterium in aster

Afgerond

In het project wordt de antagonistische werking van Agrobacterium radiobacter tegen Agrobacterium tumefaciens getoetst, eerst op labschaal,…

Glastuinbouw Nederland - © 2024