Bestrijding orfelia in orchideen en anthurium

Beschrijving

Duidelijkheid verkrijgen over welke Orfeliasoort de schade veroorzaakt in de Nederlandse kassen. Vervolgens worden de mogelijkheden van bestrijding met natuurlijke vijanden en chemische middelen in kaart gebracht om te komen tot een beheersstrategie voor Orfelia.

Resultaten

Een eerste aanzet is gedaan om te komen tot bestrijding van Lyprautaspp. met behulp van zowel natuurlijke vijanden als chemische middelen. Van alle in dit onderzoek geteste natuurlijke vijanden lijken de parasitaire aaltjes het meest perspectief te bieden.

Breedwerkende middelen zoals Malathion (malathion), Actellic (pirimifos-methyl), Vydate (oxamyl), Dimethoaat (dimethoaat), Mesurol (methiocarb), Curater (carbofuran), Methomex (methomyl) en Splendid (deltamethrin) bleken effectief te zijn tegen de muggenlarve.
De werking van integreerbare middelen zoals Nomolt (teflubenzuron), Turex (Bacillus thuringiensis) en Xentari (Bacillus thuringiensis subsp. aizawai) viel tegen.

Problemen met Lyprauta spp.kunnen verminderd worden door droog te telen, maar dit gaat ten koste van de teeltsnelheid. Daarbij kan droog telen leiden tot ongelijkheid in vochtigheid van de potkluit waardoor de EC plaatselijk te hoog kan oplopen.

Projectnummer 12163
Looptijd 01-01-05   -   01-02-06
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Schadelijke miljoenpoten en pissebedden

Afgerond

Pissebedden en miljoenpoten vormen een lastig probleem in de biologische glastuinbouw en de gangbare grondgebonden sierteelt onder glas. Door veel…

Glastuinbouw Nederland - © 2024