Bestrijding orfelia in orchideen en anthurium

Beschrijving

Duidelijkheid verkrijgen over welke Orfeliasoort de schade veroorzaakt in de Nederlandse kassen. Vervolgens worden de mogelijkheden van bestrijding met natuurlijke vijanden en chemische middelen in kaart gebracht om te komen tot een beheersstrategie voor Orfelia.

Resultaten

Een eerste aanzet is gedaan om te komen tot bestrijding van Lyprautaspp. met behulp van zowel natuurlijke vijanden als chemische middelen. Van alle in dit onderzoek geteste natuurlijke vijanden lijken de parasitaire aaltjes het meest perspectief te bieden.

Breedwerkende middelen zoals Malathion (malathion), Actellic (pirimifos-methyl), Vydate (oxamyl), Dimethoaat (dimethoaat), Mesurol (methiocarb), Curater (carbofuran), Methomex (methomyl) en Splendid (deltamethrin) bleken effectief te zijn tegen de muggenlarve.
De werking van integreerbare middelen zoals Nomolt (teflubenzuron), Turex (Bacillus thuringiensis) en Xentari (Bacillus thuringiensis subsp. aizawai) viel tegen.

Problemen met Lyprauta spp.kunnen verminderd worden door droog te telen, maar dit gaat ten koste van de teeltsnelheid. Daarbij kan droog telen leiden tot ongelijkheid in vochtigheid van de potkluit waardoor de EC plaatselijk te hoog kan oplopen.

Projectnummer 12163
Looptijd 01-01-05   -   01-02-06
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Meeldauw in peterselie

Afgerond

Zes chemische middelen worden getest op hun werking tegen meeldauw en schadelijkheid in peterselie. Van de middelen is bekend dat ze een werking…

Spintbestrijding rozenstek

Afgerond

Doel van het project is het bepalen of de reductie van spint door een warmwater behandeling kan worden vergroot door het gebruik van additieven.…

Bladranden calathea

Afgerond

In dit project worden de teeltfactoren onderzocht welke van belang zijn voor het ontstaan van bladranden in calathea.

Acaricidenonderzoek roos

Afgerond

De ontwikkeling van moderne acariciden heeft sterk bijgedragen tot een betere bestrijding van spintmijten in de rozenteelt. Maar door overmatig en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024