Consultancy: Uitval lisianthuis

Beschrijving

Al geruime tijd heeft de sector last van uitval in de Lisianthusteelt. Deze uitval is gemiddeld 10%. Van deze 10% uitval is ca. 8% te wijten aan een aantal zwakteschimmels nl. Fusarium, Myrothecium en Botrytis in volgorde van ernst c.q. omvang.
Deze ziektevormen kunnen tot op zekere hoogte bestreden worden door het gewas veelvuldig te behandelen met bestrijdingsmiddelen. Deze situatie is ongewenst en wellicht in de toekomst niet toereikend en mogelijk zelfs aan wettelijke beperking onderhevig.

Resultaten

De oorzaak van de uitval is in feite de intensivering van de teelt die ervoor gezorgd heeft dat er een zachtere plant gekomen is die snel groeit, geen rozetvorming heeft maar wel gevoeliger is. Myrothecium heeft meer kans gekregen omdat de temperatuur en vochtigheid verhoogd zijn. Fusarium heeft hier juist nadeel van hetgeen de verschuiving in het ziektebeeld verklaart.

Met behulp van deze analyse kan voorkomen worden dat uitgebreid onderzoek wordt uitgevoerd naar een enkelvoudige oorzaak, hetgeen niet zou leiden tot sterk gereduceerde uitvalpercentages. De oplossingen kunnen eerder gevonden worden in een aantal hygiëne maatregelen als ook aanpassingen in de teeltwijze. Deze keuze is aan de telers en overige partijen in de keten van zaadje tot snijplant.

Projectnummer 12198-11
Looptijd 01-01-05   -   31-12-05
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Onderstammen met tolerantie fusarium

Afgerond

Nieuwe onderstammen voor courgette zijn onderzocht op hun mate van resistentie tegen Fusarium f.sp.cucurbita. Het ras Bengal is als ent gebruikt. De…

Bladproblemen bij tibouchina, vervolg

Afgerond

Doel van dit onderzoek is met de beperkte beschikbare kennis over oorzaak en oplossing van dit probleem de informatie te vergroten over optimale…

Consultancy: Golfballen in tomaat

Afgerond

In de tomatenteelt in Nederland, en dan vooral in het westen van Nederland, komen steeds meer vruchten voor met afwijkende kleur en vruchtvorm. De…

Glastuinbouw Nederland - © 2024