Omgevingsonderzoek dicyphus

Beschrijving

Er wordt eerst een bemonsteringsmethode voor Dicyphus opgesteld voor het verkrijgen van betrouwbare resultaten. Vervolgens wordt er gedurende 6 maanden daadwerkelijk bemonsterd. De gevangen insecten worden geïdentificeerd en er wordt gekwantificeerd of, en zo ja hoeveel, Dicyphus voor komt buiten de kassen.

Resultaten

De Plantenziektenkundige Dienst (PD, nu nVWA) heeft in de periode 2006-2008 surveys uitgevoerd om na te gaan of uitheemse biologische bestrijders, die in Nederlandse kassen worden uitgezet, naar buiten ontsnappen en of zij zich buiten vestigen. Specifiek is gekeken naar roofwantsen, zoals de Noord-Amerikaanse soort Dicyphus hesperus, die in de aubergineteelt zijn uitgezet. Gedurende de survey periode zijn weliswaar enkele exemplaren in de directe omgeving van kassen gevonden, maar is geen massale aanwezigheid van Dicyphus aangetoond. In principe is er een risico dat Dicyphus zich in Nederland zou kunnen vestigen, levert Dicyphus nog niet werkelijk een probleem op voor de inheemse fauna. In kasgebieden zijn wel diverse exemplaren van andere roofwantsen die als biologische bestrijders worden uitgezet buiten aangetroffen, zoals Orius laevigatus en Macrolophus pygmaeus. Naast roofwantsen komen veel schadelijke wantsensoorten in kasgebieden voor. In het rapport wordt een overzicht van deze soorten gepresenteerd en aanbevelingen gedaan voor hun bestrijding.

Projectnummer 12465
Looptijd 01-01-06   -   31-12-06
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Vruchtrot bij aubergine

Afgerond

De doelstelling van dit consultancyonderzoek is het vinden van oplossingen voor het optreden van rot in auberginevruchten gedurende de naoogstfase in…

Effectiviteit van chloordioxide

Afgerond

Middels dit project wil men aantonen of het schoonhouden van het watergeefsysteem met chloordioxide tijdens de teelt de verspreiding van ziekten en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024