Bladpunten bij anjer

Beschrijving

Dit project richt zich op het achterhalen van de oorzaken en/of omstandigheden die leiden tot bladpunten bij Anjer en de wijze waarop de teler teelttechnisch kan ingrijpen om het probleem te verminderen dan wel te voorkomen. De opgedane kennis wordt verwerkt tot een praktijkadvies voor de teelt.

Resultaten

Het onderzoek is uitgevoerd in 2 fasen. In 2006 is fase 1 uitgevoerd gericht op de problematiek m.b.t bladpunten bij de overgang naar meer zonnige perioden (maart - mei) in de onbelichte teelt.

Op twee praktijkbedrijven zijn verschillen in mate van instraling, onderverwarming en watergift aangebracht. In de winter en voorjaar van 2006-2007 is fase 2 uitgevoerd dat zich richtte op de bladpunten problematiek bij de belichte anjerteelt.

Op een praktijkbedrijf zijn verschillen in mate van microklimaat (luchtbeweging, R.V.), instraling en bemesting aangebracht. In alle proeven is het verloop van de schade in kaart gebracht en door een uitgebreid meetnet zijn diverse gegevens verzameld zoals instraling, ruimte- en planttemperatuur, RV, CO2, vochtgehalte substraat, EC en bodemtemperatuur.

Projectnummer 12474
Looptijd 15-02-06   -   30-06-07
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Facet
Document

Onderzoek en projecten

Bestrijding slakken in cymbidium

Afgerond

Doel van het onderzoek is het inventariseren van de slakkenproblemen in de cymbidiumteelt en het bekijken van de mogelijkheden van bestrijding van de…

Nutrientenopname in weefselkweek

Afgerond

In het project zijn weefselkweekmedia ontworpen voor een hele reeks planten (modelgewassen en gewassen al belangrijk in de commerciële weefselkweek)…

Alternatieve remmethodieken kuipplanten

Afgerond

Doel van dit project is het zoeken naar alternatieven voor het gebruik van chemische remmiddelen om zo het gebruik van chemische middelen te beperken…

Spinnen glastuinbouw

Afgerond

De doelstelling van het project is het vergroten van de kennis bij telers, onderzoekers en andere betrokkenen over de problematiek van het voorkomen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024