Bladpunten bij anjer

Beschrijving

Dit project richt zich op het achterhalen van de oorzaken en/of omstandigheden die leiden tot bladpunten bij Anjer en de wijze waarop de teler teelttechnisch kan ingrijpen om het probleem te verminderen dan wel te voorkomen. De opgedane kennis wordt verwerkt tot een praktijkadvies voor de teelt.

Resultaten

Het onderzoek is uitgevoerd in 2 fasen. In 2006 is fase 1 uitgevoerd gericht op de problematiek m.b.t bladpunten bij de overgang naar meer zonnige perioden (maart - mei) in de onbelichte teelt.

Op twee praktijkbedrijven zijn verschillen in mate van instraling, onderverwarming en watergift aangebracht. In de winter en voorjaar van 2006-2007 is fase 2 uitgevoerd dat zich richtte op de bladpunten problematiek bij de belichte anjerteelt.

Op een praktijkbedrijf zijn verschillen in mate van microklimaat (luchtbeweging, R.V.), instraling en bemesting aangebracht. In alle proeven is het verloop van de schade in kaart gebracht en door een uitgebreid meetnet zijn diverse gegevens verzameld zoals instraling, ruimte- en planttemperatuur, RV, CO2, vochtgehalte substraat, EC en bodemtemperatuur.

Projectnummer 12474
Looptijd 15-02-06   -   30-06-07
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Facet
Document

Onderzoek en projecten

Glastuinbouw Nederland - © 2024