Geïntegreerde bestrijding chrysant, vervolg

Beschrijving

Onderzoeken of er voor chrysant natuurlijke vijanden zijn die effectiever zijn als tripsbestrijder dan N. cucumeris. Onderzoeken wat de effectiviteit van de toegelaten biologische middelen is op trips en hoe deze middelen optimaal ingezet kunnen worden. Nagaan wat de effecten zijn op spint. Opstellen van een praktijkadres met betrekking tot geïntegreerde tripsbestrijding.

Resultaten

Op zowel de praktijkbedrijven als in de proefkassen bleek de tripsgevoeligheid van een ras een belangrijke rol te spelen in de effectiviteit van de biologische bestrijding. Op de praktijkbedrijven werd, zeker bij de tripsgevoelige rassen, het beste resultaat met A. cucumeris kweekzakjes bereikt.

Op normaal- en minder-gevoelige rassen werden ook goede resultaten met het tripsaaltje S.feltiae, Mycotal en Botanigard bereikt. Uit onderzoek in proefkassen bleek dat zowel A.swirskii als A.cucumeris een aanzienlijk effect op spint hebben.

De aanwezigheid van spint verslechterde de tripsbestrijding, maar kon aanzienlijk worden verbeterd als tegelijkertijd ook de spintbestrijder P.persimilis werd uitgezet.

Er kan geen uitspraak worden gedaan welke van de roofmijten A.swirskii en A.cucumeris de betere tripsbestrijder is, omdat hun effectiviteit mede lijkt te worden bepaald door ras en voedselaanbod.

 

Raadpleeg voorafgaand aan het toepassen van middelen altijd eerst het huidig geldende Wettelijk Gebruiksvoorschrift.

 

 

Projectnummer 12479
Looptijd 01-02-06   -   31-05-07
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Plaagbestrijding in zomerbloemen

Afgerond

In de teelt van zomerbloemen wordt bij de bestrijding van plagen als trips, mineervlieg, luis en witte vlieg vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van…

Bladpunten bij anjer

Afgerond

Dit project richt zich op het achterhalen van de oorzaken en/of omstandigheden die leiden tot bladpunten bij Anjer en de wijze waarop de teler…

Omgevingsonderzoek dicyphus

Afgerond

Er wordt eerst een bemonsteringsmethode voor Dicyphus opgesteld voor het verkrijgen van betrouwbare resultaten. Vervolgens wordt er gedurende 6…

Glastuinbouw Nederland - © 2024