Consultancy: Kweekonderzoek nieuwe tripsroofmijt

Beschrijving

Het verkennen van de mogelijkheden van kunstmatige kweek van de roofmijt Amblyceius reductus. Deze roofmijt biedt perspectief voor de beheersing van trips in Alchemilla.

Resultaten

Bij onderzoek in 2006 bleek dat in het gewas Alchemilla mollis, geteeld als zomerbloem op een biologisch bedrijf, niet alleen de losgelaten Amblyseius andersoni Chant voorkwam.

In buitengewassen kunnen verschillende inheemse soorten roofmijten worden gevonden die misschien ook in andere buitenteelten of in teelten onder glas van betekenis kunnen zijn. In 2007 werden enkele honderden bladeren van een perceel met vrouwenmantel Alchemilla mollis bemonsterd en de roofmijten werden van de bladeren verzameld en in kweek genomen.

Uit de verschillende kweeklijnen die werden opgezet, werd uiteindelijk Amblyseius (Neoseiulus) alpinus (Schweizer) (= Amblyseius aurescens Athias-Henriot) overgehouden. Deze roofmijt kan voor de biologische bestrijding van spint, aardbeimijt, begoniamijt, cyclamenmijt en trips in sommige buitenteelten en gewassen onder glas een aanwinst betekenen.

Projectnummer 12521-13
Looptijd 01-08-07   -   15-12-07
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Plaagbestrijding in zomerbloemen

Afgerond

In de teelt van zomerbloemen wordt bij de bestrijding van plagen als trips, mineervlieg, luis en witte vlieg vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024