Praktijkproef geïntegreerde gewasbescherming in freesia

Beschrijving

Doel van dit onderzoek is het ontwikkeling van de geïntegreerde gewasbescherming in freesia. Het onderzoek richt zich met name op het verkrijgen van inzicht in de potentie van twee roofmijten ten aanzien van predatie en vestiging.

Resultaten

Met dit project hebben we ervaring opgedaan met geïntegreerde bestrijding door inzet van bodemroofmijten. De nieuwe bodemroofmijt Macrocheles robustulus vestigde zich gemiddeld 10x beter dan bekende Hypoaspis miles en bereikte dichtheden van 2000 tot 3000 roofmijten/m2.

Eerder onderzoek liet al zien dat deze roofmijt bij vergelijkbare roofmijtdichtheden een betere bestrijder is van tripspoppen in de bodem dan Hypoaspis. Er kunnen nog géén uitspraken gedaan worden over de kwantitatieve effecten van deze roofmijt op tripspopulaties in freesia door vroegtijdige chemische ingrepen tijdens de proef.

In het laboratorium werd aangetoond dat M. robustulus een betere predator van koolvliegeieren is dan H. miles. Geconcludeerd wordt dat de bodemroofmijt Macrocheles robustulus een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van plagen in freesia, en dat toevoeging van deze soort vanuit massakweken perspectief biedt.

Dit onderzoek heeft een vervolg gekregen in 2008 in het onderzoeksproject "Geïntegreerde bestrijding van trips in freesia" en in 2009 en 2010 in het onderzoeksproject "Geïntegreerde bestrijding trips in freesia".

Projectnummer 12689
Looptijd 01-01-07   -   31-12-07
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Masterplan Fusarium 2.0

Lopend

Doel: Het doel is betere beheersing van Fusarium in de glastuinbouw. Dit doen we door de hele keten te betrekken van zaad tot plant, van de inzet van…

Kas als ecosysteem

Lopend

Doel: Het doel van dit project betreft verdere opbouw, toepassing en implementatie van het ondergrondse en bovengrondse ecosysteem in diverse…

Glastuinbouw Nederland - © 2024