Effectiviteit van chloordioxide

Beschrijving

Middels dit project wil men aantonen of het schoonhouden van het watergeefsysteem met chloordioxide tijdens de teelt de verspreiding van ziekten en plagen, met de focus op komkommerbontvirus, kan tegengaan.

Resultaten

Er zijn perspectieven om met ClO2 het watergeefsysteem schoon te houden. Belangrijk daarbij is dan wel dat de hoeveelheid organische stof in het watergeefsysteem laag gehouden wordt om reactie met ClO2 tegen te gaan, omdat anders de effectiviteit van ClO2 verminderd wordt. Uit experimenten bij potplanten blijken schimmels, maar vooral bacteriën bijzonder snel door chloordioxide afgebroken te worden.

Het Komkommerbontvirus (= CGMMV = Cucumber green mottle mosaic virus) is echter relatief resistent tegen ClO2 t.o.v. verschillende bacteriën. Het onderzoek sluit niet uit dat chloordioxide gebruikt kan worden voor inactivatie van andere virussen omdat Komkommerbontvirus een ongewoon stabiel virus is.

Projectnummer 12697
Looptijd 01-11-06   -   31-12-07
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Facet
Document

Onderzoek en projecten

Precisie Gewasbescherming Glastuinbouw

Lopend

Doel: Het doel van deze pilot is het ontwikkelen, testen en demonstreren van nieuwe en/of verbeterde toepassingstechnieken en te komen tot precisie…

Masterplan Verticillium

Lopend

Doel: Duurzame vermindering van de Verticillium-verwelkingsziekte in de glastuinbouw door een geïntegreerde aanpak gebaseerd op gevoelige detectie van…

Screeningsonderzoek Plantgezondheid

Lopend

Het doel van dit project is een doorlopend onderzoekprogramma op te stellen waarbij biologische en chemische middelen en maatregelen worden getest…

Glastuinbouw Nederland - © 2024