Inventarisatie problematische vrucht-voorvrucht combinaties bij zomerbloemen

Beschrijving

In dit project wordt de huidige kennis van uit de praktijk en de literatuur in kaart gebracht en ontsloten. Kennis over vruchtopvolging en de meest problematische vrucht/voorvrucht combinaties zal via informatiekaarten verspreid worden.

Resultaten

Voor de literatuurstudie naar problemen bij vruchtopvolging in zomerbloemen zijn familieverbanden van 168 geslachten zomerbloemen uitgezocht. Ook zijn de waardplanten van een groot aantal in zomerbloemen voorkomende schimmelziekten en aaltjes zijn uitgezocht.

In het rapport wordt een afweging gemaakt in hoeverre deze ziekten met vruchtwisseling te beheersen zijn. De meest lastige schimmelziekten zijn sclerotiënrot, knolvoet, Verticillium en valse meeldauw. Bij aaltjes zijn wortelknobbelaaltjes en wortellesieaaltjes de grootste lastpakken door een brede waardplantenreeks.

Alleen bij onkruiden die verwant zijn aan zomerbloemen is in de literatuur melding gemaakt van allelopatie. Met kwekers is gediscussieerd over goede en slechte voorvruchten. Als slechte voorvruchten zijn genoemd Liatris, Veronica en Aconitum. Als goede voorvruchten zijn Helenium, grassen en snijheesters genoemd.  

Projectnummer 12823
Looptijd 01-02-07   -   30-11-07
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Bladpunten bij anjer

Afgerond

Dit project richt zich op het achterhalen van de oorzaken en/of omstandigheden die leiden tot bladpunten bij Anjer en de wijze waarop de teler…

Omgevingsonderzoek dicyphus

Afgerond

Er wordt eerst een bemonsteringsmethode voor Dicyphus opgesteld voor het verkrijgen van betrouwbare resultaten. Vervolgens wordt er gedurende 6…

Glastuinbouw Nederland - © 2024