Inventarisatie problematische vrucht-voorvrucht combinaties bij zomerbloemen

Beschrijving

In dit project wordt de huidige kennis van uit de praktijk en de literatuur in kaart gebracht en ontsloten. Kennis over vruchtopvolging en de meest problematische vrucht/voorvrucht combinaties zal via informatiekaarten verspreid worden.

Resultaten

Voor de literatuurstudie naar problemen bij vruchtopvolging in zomerbloemen zijn familieverbanden van 168 geslachten zomerbloemen uitgezocht. Ook zijn de waardplanten van een groot aantal in zomerbloemen voorkomende schimmelziekten en aaltjes zijn uitgezocht.

In het rapport wordt een afweging gemaakt in hoeverre deze ziekten met vruchtwisseling te beheersen zijn. De meest lastige schimmelziekten zijn sclerotiënrot, knolvoet, Verticillium en valse meeldauw. Bij aaltjes zijn wortelknobbelaaltjes en wortellesieaaltjes de grootste lastpakken door een brede waardplantenreeks.

Alleen bij onkruiden die verwant zijn aan zomerbloemen is in de literatuur melding gemaakt van allelopatie. Met kwekers is gediscussieerd over goede en slechte voorvruchten. Als slechte voorvruchten zijn genoemd Liatris, Veronica en Aconitum. Als goede voorvruchten zijn Helenium, grassen en snijheesters genoemd.  

Projectnummer 12823
Looptijd 01-02-07   -   30-11-07
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Meeldauw in peterselie

Afgerond

Zes chemische middelen worden getest op hun werking tegen meeldauw en schadelijkheid in peterselie. Van de middelen is bekend dat ze een werking…

Spintbestrijding rozenstek

Afgerond

Doel van het project is het bepalen of de reductie van spint door een warmwater behandeling kan worden vergroot door het gebruik van additieven.…

Bladranden calathea

Afgerond

In dit project worden de teeltfactoren onderzocht welke van belang zijn voor het ontstaan van bladranden in calathea.

Acaricidenonderzoek roos

Afgerond

De ontwikkeling van moderne acariciden heeft sterk bijgedragen tot een betere bestrijding van spintmijten in de rozenteelt. Maar door overmatig en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024