Risicoinventarisatie substraatteelt chrysant betreffende optreden pythium

Beschrijving

De overgang naar een mobiel teeltsysteem voor chrysant is tegelijkertijd een overgang naar een substraatteelt. In de proeven bij Mobysant heeft Pythium zich voorgedaan. Het is bekend dat Pythium een risicofactor is bij de mobiele substraatteelten.

Het principe van continu water geven vergroot de kans op te nat substraat en hierdoor kan zuurstof te kort optreden. Deze verslechterde teeltomstandigheden maken dat de plant vatbaarder is voor ziekteverwekkers zoals Pythium.

In het project worden de effecten van watergift op de substraatvochtigheid, het zuurstofgehalte en het optreden van Pythium gemeten. Tevens worden voorstellen gedaan voor passende teeltmaatregelen om schade te voorkomen.

Resultaten

Om de risico´s van deze teelt beter te begrijpen zijn gedurende 2007 de teelten bij Mobyflowers gevolgd en zijn in een proefopstelling bij Roflowers diverse onderzoeken met watergift behandelingen uitgevoerd. De uitvoering van dit project is tot stand gebracht onder leiding van Blgg Naaldwijk.

Uit metingen is gebleken dat de hygiëne bij de teeltwisseling sterk verbeterd kon worden en dat ontsmetten van goten noodzakelijk is. Vochtgehalte verschillen zijn gemeten tussen inlaat en uitlaat van de goten, welke o.a. te wijten zijn aan het schot in het systeem.

Bij de niet-frequente watergiften (enkele beurten/dag) zakten het vochtgehalte in het medium in met 20-30% op de zonnige dagen. Hogere takgewichten en hogere wortelgewichten werden gemeten bij de frequente watergiften.

Projectnummer 12824
Looptijd 01-04-07   -   30-11-07
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Masterplan rupsen in de glastuinbouw

Lopend

Doel: Toetsen nieuwe effectieve en realistische principes en concepten om de twee soorten rupsen die voor de meeste schade in de glastuinbouw zorgen,…

Aanpak CABY virus

Afgerond

Doel: Via diverse telers en ook via de alert dienst van International Society for Infectious Diseases wordt melding gemaakt dat het Cucurbit…

Glastuinbouw Nederland - © 2024