Groeibeheersing ilex verticilla

Beschrijving

Het testen van verschillende methoden van groeibeheersing om een alternatief te vinden voor daminozide (Alar). Het remmiddel Alar is nog slechts onder glas toegelaten. Alternatieven zijn er momenteel nog niet. Met deze screening worden mogelijke alternatieven op hun potentie onderzocht. Voor een uiteindelijke toelating is vervolg- en toelatingsonderzoek nodig.

Resultaten

Naast een onbehandelde controle en de standaard behandeling (daminozide) zijn 6 middelen, combinaties en doseringen beproefd. Stabilan, één, voor boomkwekerijtoepassing, nieuw remmiddel met de reeds bekende werkzame stof chloormequat is in drie verschillende doseringen onderzocht. Daarnaast is Middel X in twee doseringen beproefd. De hulpstof Atplus is ook meegenomen in het onderzoek. Alle behandelingen zijn 1 maal en 2 maal toegediend. Ten opzichte van de onbehandelde gewassen verschillen de beide behandelingen met daminozide en daminozide + Atplus significant. Daarnaast heeft twee maal behandelen met een lagere dosering middel X ook geleid tot een significant verschil ten opzichte van de controle. Over het algemeen kan gezegd worden dat meermalige behandelingen een beter effect hebben dan wanneer er éénmalig een rembehandeling uitgevoerd is. Echter verschilt dit effect per middel, of beter gezegd, per werkzame stof.

 

Raadpleeg voorafgaand aan het toepassen van middelen altijd eerst het huidig geldende Wettelijk Gebruiksvoorschrift.

Projectnummer 12885
Looptijd 01-04-07   -   01-01-09
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Facet
Document

Onderzoek en projecten

Spint in komkommer

Afgerond

Het project beoogt een verbeterde spintbestrijding met bestaande predatoren in komkommer. Er wordt een kasproef en een praktijkproef uitgevoerd.

Glastuinbouw Nederland - © 2024