Bladvlekken in zomerbloemen

Beschrijving

Achterhalen wat de belangrijkste veroorzakers zijn van bladvlekken in diverse soorten zomerbloemen en waar mogelijk een gericht bestrijdingsadvies voor de vastgestelde ziekteverwekkers vaststellen.

Resultaten

In de literatuur zijn ziekteverwekkers van bladvlekken in zomerbloemen nauwelijks beschreven. In het PT- project bladvlekken in zomerbloemen is een efficiënte methode ontwikkeld voor het onderzoek naar bladvlekken. In 2007 werd onvoldoende materiaal met bladvlekken verzameld, maar in 2008 is wel voldoende bruikbaar ziek materiaal verzameld voor onderzoek.

Er is bij 30 bloementelers aangetast blad verzameld van iets meer dan 20 soorten zomerbloemen. Dit is nog steeds een klein deel van het sortiment. Het isoleren van ziekteverwekkers verliep goed en er is een voor de meeste gewassen goed functionerende infectieproef beschikbaar. Een goede basis voor een brede inventarisatie naar bladvlekken in zomerbloemen is hiermee gelegd.

Binnen het huidige onderzoek is met succes Phoma cucurbitacearum als ziekteverwekker bij bladvlekken in Delphinium en met enige voorbehoud is Botrytis als ziekteverwekker bij bladvlekken in Chelone aangetoond. Van 10 gewassen zijn meerdere schimmels geïsoleerd die nog getoetst kunnen worden in een vervolgproject in het komende voorjaar.

Projectnummer 12886
Looptijd 01-05-07   -   01-12-08
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Wageningen
Document

Onderzoek en projecten

Meeldauw in peterselie

Afgerond

Zes chemische middelen worden getest op hun werking tegen meeldauw en schadelijkheid in peterselie. Van de middelen is bekend dat ze een werking…

Spintbestrijding rozenstek

Afgerond

Doel van het project is het bepalen of de reductie van spint door een warmwater behandeling kan worden vergroot door het gebruik van additieven.…

Bladranden calathea

Afgerond

In dit project worden de teeltfactoren onderzocht welke van belang zijn voor het ontstaan van bladranden in calathea.

Acaricidenonderzoek roos

Afgerond

De ontwikkeling van moderne acariciden heeft sterk bijgedragen tot een betere bestrijding van spintmijten in de rozenteelt. Maar door overmatig en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024