Coördinatie gezonde teelt van tomaten

Beschrijving

Het project is er op gericht om Clavibacter uit te bannen van de Nederlandse tomatenteelt. Telers worden geïnformeerd over gevaren van Clavibacter en overtuigd dat het melden bij de PD noodzakelijk is voor het collectieve belang. Er zal intensief overleg plaatsvinden tussen de PD, telers en projectuitvoerders.

Er wordt een onderzoek/inventarisatie naar het voorkomen van Clavibacter in juli 2007 gestart. Voor bedrijven die twijfelen of zij besmetting hebben wordt binnen het project de mogelijkheid geboden om te laten testen. Er wordt vervolgens technisch advies verstrekt door een ´onafhankelijke´ deskundige op basis van vertrouwelijkheid.

Resultaten

In 2007 brak Clavibacter michiganensis michiganensis uit op 4 teeltbedrijven. Deze besmettelijke bacterie richt grote schade aan op teeltbedrijven met grote oogstderving als gevolg. De bacterie staat op de Quarantainelijst en moet daarom aan de Plantenziektenkundige Dienst (PD) worden gemeld. De PD legt maatregelen op om verdere verspreiding van de bacterie tegen te gaan en doet onderzoek naar de bron van de besmetting.

De besmetting leek uit te breiden naar meer bedrijven. Het sterke vermoeden was dat niet alle telers een besmetting meldden. Om te voorkomen dat Clavibacter zich zou gaan vestigen in de tomatenteelt, is een coördinerend project gestart door LTO Groeiservice in samenwerking met Groen Agro Control. Het project heeft zich gericht op de communicatie naar telers (o.a. over noodzaak van melden) en de begeleiding van besmette bedrijven.

Projectnummer 12991
Looptijd 01-07-07   -   01-01-08
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Ralstonia solanacearum (Rsol).

Afgerond

In 2015 is een variant van deze ziekteverwekker gevonden in kasrozen bij zowel opkweekbedrijven als telers. Roos was tot deze besmetting niet bekend…

Hygiëneprotocol Fusarium in sla

Afgerond

In het winterseizoen van 2014/2015 is een toename van uitval geconstateerd in de bedekte grondgebonden teelt van sla. De aantasting is in de loop van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024