Alternatieven chemische onkruidbestrijding paraquat in zomerbloemen

Beschrijving

Toetsen van potentiële alternatieve onkruidbestrijdingsmiddelen ter vervanging van het weggevallen middel paraquat. De effectiviteit van de werking op het onkruid alsmede het risico op schade van het gewas wordt onderzocht.

Resultaten

Voor een aantal specifieke toepassingen met betrekking tot onkruidbestrijding in zomerbloemen was na het verdwijnen van paraquat dringend een vervangend middel nodig, die bestaande onkruidplanten kan doden en die geen of slechts weinig systemische werking heeft op het cultuurgewas. Dit laatste was nodig om schade aan het cultuurgewas zoveel mogelijk te voorkomen. Voorlopig lijkt het middel Basta het beste alternatief. Hiermee wordt een goede onkruidbestrijding verkregen, die echter wel trager is dan die met paraquat.

De risico´s op gewasschade lijken in dit ene jaar van onderzoek mee te vallen, maar zijn, toegepast op een groeiend cultuurgewas, zeker niet minder dan die van paraquat. Aangezien er echter pas één jaar onderzoek is gedaan in een beperkt aantal gewassen, blijft voorzichtigheid geboden bij het gebruik van dit middel. De kans op gewasschade na gebruik van een experimenteel middel lijkt groter dan die van Basta en de werking op vooral ouder onkruid viel tegen. Onderzoek naar mogelijkheden van dit middel worden in andere sectoren verder onderzocht.

Projectnummer 13018
Looptijd 01-10-07   -   01-10-08
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Glastuinbouw Nederland - © 2024