Optimalisatie van de teelt van alchemilla en delphinium los van de ondergrond

Beschrijving

Optimalisatie van de teelt van Alchemilla en Delphinium door los van de grond te gaan telen. Productieverlies door grondgebonden ziekten en plagen kan voorkomen worden. Regelgeving rondom mineralenemissie en de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater kan het hoofd worden geboden. Het project dient antwoord te geven op de vragen of het technisch mogelijk is en bedrijfseconomisch rendabel is om over te schakelen naar een teelt los van de ondergrond.

Resultaten

Tweejarig onderzoek in Alchemilla en Delphinium heeft duidelijk gemaakt dat de teelt van zomerbloemen los van de ondergrond veel voordelen biedt. De teler is niet meer afhankelijk van de kwaliteit van de grond en hoeft nagenoeg geen rekening meer te houden met grondgebonden ziektes. De teelt wordt beter stuurbaar en dit biedt veel kansen voor verbetering van de kwaliteit en voor productieverhoging. Gebruik en emissie van vooral meststoffen kan fors worden beperkt. Ook ontstaan er mogelijkheden teeltmaatregelen en het oogsten te mechaniseren en te automatiseren. De eigenschappen van een gewas en de wijze waarop dit wordt geteeld bepalen in zeer belangrijke mate welk teeltsysteem het meest geschikt is. De veelbelovende resultaten van het onderzoek heeft ertoe geleid dat een aantal betrokken telers op het eigen bedrijf met de systemen zijn gaan experimenteren.

Projectnummer 13037
Looptijd 01-01-08   -   31-12-09
Afgerond Ja
Uitvoerder Proeftuin Zwaagdijk
Document

Onderzoek en projecten

Botrytis in potplanten

Afgerond

Het doel van dit project is het vaststellen van de effectiviteit van met name teeltmaatregelen tegen Botrytis cinerea in potplanten als onderdeel van…

Bladnecrose freesia

Afgerond

Bladnecrose bij freesia is zeer waarschijnlijk een virus en wordt in de grond via de zwermsporen van de grondschimmel Olpidium brassicae…

Rhizoctonia in chrysant

Afgerond

Rhizoctonia solani in chrysant is de laatste jaren een toenemend probleem. Bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk. In 2001…

Glastuinbouw Nederland - © 2024