Ontwikkeling signalerings- en-of vangsysteem voor schadelijke wantsen in glastuinbouw

Beschrijving

Met het project wordt een praktijkgerichte methode nagestreefd waarmee wantsen kunnen worden waargenomen en gecontroleerd in de Nederlandse glastuinbouw. Er wordt hiervoor een combinatie gemaakt van een effectieve lokstof voor de wantsen en het inzetten van waardplanten. Als de loktechniek voldoende effectief gemaakt kan worden, kunnen de plaaginsecten hiermee worden onderschept of uit het gewas gelokt, om ze vervolgens lokaal te bestrijden ('Lure & Kill').

Resultaten

Behaarde wants en brandnetelwants staan bekend als plagen in uiteenlopende kasgewassen waaronder paprika, komkommer, aubergine en chrysant. In het laboratorium is bepaald welke geurstoffen mogelijk bruikbaar zouden zijn om deze wantsen te kunnen monitoren. Ook bleek dat behaarde wants een voorkeur heeft voor de planten kattenstaartamarant, zonnebloem, aardappel en tuinmelde boven de eerder genoemde gewassen. In een kasproef met 2.000 m2 paprika bleek een hierop gebaseerde bestrijdingsstrategie niet goed te werken, mede doordat de ingebrachte wantsen geen schade gaven aan de paprikaplanten. Het project is daarom voortijdig beeindigd. In een vervolgstudie zal worden uitgezocht onder welke voorwaarden schade optreedt en wanneer niet.

Projectnummer 13044
Looptijd 01-02-08   -   01-02-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Masterplan Fusarium 2.0

Lopend

Doel: Het doel is betere beheersing van Fusarium in de glastuinbouw. Dit doen we door de hele keten te betrekken van zaad tot plant, van de inzet van…

Kas als ecosysteem

Lopend

Doel: Het doel van dit project betreft verdere opbouw, toepassing en implementatie van het ondergrondse en bovengrondse ecosysteem in diverse…

Glastuinbouw Nederland - © 2024