Consultancy: Echinotrips bestrijding bouvardia

Beschrijving

Binnen dit consultancy project wordt nagegaan of de rooftrips Franklinothrips vespiformis een goede kandidaat kan zijn voor biologische bestrijding van Echinothrips americanus in Bouvardia. Daarbij worden een aantal factoren nader bekeken:


  • Wat is de invloed van de korte dag periode van 5 weken aan het begin van de teeltcyclus op ontwikkeling / effectiviteit van de rooftrips.

  • Velt de rooftrips zich thuis op de plant Bouvardia, met andere woorden zal de rooftrips geschikte plekken vinden voor het leggen van eieren en verpopping en zullen de diverse ontwikkelingsstadia van de rooftrips zich goed in het gewas kunnen bewegen en voldoende prooi kunnen vinden om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  • Zijn er aanwijzingen dat de roofmijt Amblyseius swirskii en de rooftrips elkaar beïnvloeden.

 

Resultaten

Inzet van rooftrips Franklinothrips vespiformis tegen Echinothrips americanus blijkt in Bouvardia tot aanzienlijke reductie van aantasting te kunnen leiden.

In vergelijking met een onbehandelde controle is 60-80% minder aantasting waargenomen na inzet van rooftripsen. Vestiging van rooftrips over een langere periode in de kas blijkt nog lastig. Suggestie uit het onderzoek is per teelt 1 tot 2 keer rooftripsen in te zetten. Haalbaarheid van deze strategie zal uit nader onderzoek moeten blijken.

Projectnummer 13113-07
Looptijd 01-06-08   -   31-12-08
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Uitval lisianthuis

Afgerond

Al geruime tijd heeft de sector last van uitval in de Lisianthusteelt. Deze uitval is gemiddeld 10%. Van deze 10% uitval is ca. 8% te wijten aan een…

Consultancy: Aardslakken in cymbidium

Afgerond

De Spaanse aardslak, Lehmannia valentiana, veroorzaakt vraatschade aan de bloembladeren van Cymbidium. Uit eerder onderzoek, waarin losse bloemtakken…

Slakkenbestrijding in cymbium

Afgerond

Doel van dit project is het ontwikkelen van een bestrijdingsmethodiek van de aardslak in Cymbidium met behulp van slakparasitaire nematoden.

Glastuinbouw Nederland - © 2024